Hlavní obsah

Pomáhal v Praze Nicholasi Wintonovi, teď má mít v rodném městečku sochu

Foto: Profimedia.cz

The Winton Train, jenž se v roce 2009 vydal na trasu, kterou v roce 1939 československé děti dostaly šanci na život .

Reklama

Místní mu říkají Schindler z Purbecku. Trevor Chadwick byl nejbližším spolupracovníkem Nicholase Wintona v Praze, kde pod dohledem gestapa vyřizoval povolení pro odjezd dětí z okupovaného Československa.

Článek

Při vzpomínkách na „kindertransporty“, které dokázaly nacistickému řádění vyrvat ze chřtánu 669 československých dětí, se pozornost dlouhodobě upírá na sira Nicholase Wintona. Jenže za snahou dostat děti, v drtivé většině případů židovského původu, z okupovaného Československa, byla i neobyčejně statečná a obětavá práva dalších osob. Jako právě Trevora Chadwicka, který v Praze „Nickyho“ Wintona v roce 1939 vystřídal.

Už předtím byl rodák ze Swanage v jihoanglickém Dorsetu nejbližším Wintonovým pražským spolupracovníkem. Vyřizoval veškerou byrokracii, kterou přísné britské úřady vyžadovaly po imigrantech. Současně musel pod dohledem gestapa shánět povolení pro odjezd dětí. Podle dostupných zdrojů to byl právě Trevor Chadwick, kdo děti vyzvedával na londýnském nádraží Liverpool Street a předával je pěstounům. I ty navíc musel předtím sehnat.

Chadwick, v civilu učitel, pomáhal coby dobrovolník realizovat nejen vlakové, ale také letecké transporty ohrožených dětí. Sám sir Nicholas později prohlásil, že „Chadwick dělal tu opravdu těžkou a nebezpečnou práci a že je to on, kdo si zaslouží veškerou chválu“.

„Na pražském Hlavním nádraží stojí bronzová socha sira Nicholase Wintona. Cítíme, že by bylo vhodné vztyčit Trevorovi (Chadwickovi) podobnou připomínku v jeho rodném městě. Měli bychom si připomínat málo známého hrdinu, který změnil tolik lidských životů,“ cituje BBC předsedu Trevor Chadwick Memorial Trustu Johna Corbena. Právě tato dobročinná organizace teď shání 80 000 liber, aby socha mohla vzniknout.

Na svého vzdáleného předka je velice pyšná paní Annie Bridgerová. Vzpomíná s láskou na společné chvíle v norském Oslu, kde po válce trávil Trevor Chadwick se svou německou manželkou Sigrid většinu času. „Měl tuberkulózu a jezdil do Norska, aby nabral síly. Svěží vzduch mu pomáhal se zotavit.“ Paní Bridgerová označila pro BBC plán na zhotovení Chadwickovy sochy za „báječný nápad“.

Městská rada ve Swanage myšlenku jednoznačně podpořila. Kromě sochy, k jejímuž slavnostnímu odhalení by mohlo dojít v roce 2022, chce po Trevoru Chadwickovi pojmenovat hřiště na pobřežní promenádě a vysadit na památku zachránce československých dětí pamětní strom.

Sir Nicholas Winton, Trevor Chadwick, Doreen Warrinerová, Beatrice Wellingtonová a další jejich spolupracovníci dopravili do Velké Británie 669 dětí. Největší transport s 250 československými dětmi plánovaný na 1. září 1939 už kvůli vypuknutí druhé světové války odjet nestačil.

Trevor Chadwick se nedožil tak požehnaného věku jako sir Nicholas. Zemřel krátce před vánočními svátky v roce 1979.

Reklama

Doporučované