Hlavní obsah

Pomeranče nakažené virem HIV, chlórem se vyléčí rakovina a očkování způsobuje autismus. Proč lidé věří bludům o zdraví?

Víkendový rozhovor o zdraví a hoaxech na internetu.Video: Veronika Jonášová

 

Reklama

Internetem se šíří pochybné informace, které si lidé neověřují a sdílí mezi sebou. Novinářka Ludmila Hamplová dlouhodobě vyhledává hoaxy z medicíny a uvádí je na pravou míru ve Zdravotnickém deníku. O tématu také přednáší pro veřejnost, za svou práci získala i ocenění.

Článek

Lidé pijí bazénovou dezinfekci, chlórem léčí ekzémy u malých dětí, kupují si kameny na detoxikaci vagíny či odmítají chemoterapii. „V lepším případě tak utratí peníze za nesmysly, v tom horším si mohou přivodit vážné zdravotní problémy, které mohou skončit až smrtí,“ tvrdí Ludmila Hamplová, podle níž lidé často věří pochybným léčitelům spíš než lékařům.

Nepřekvapil ji diskutovaný dokument o zařízení Aktip, takoví léčitelé prý v Česku fungují běžně a běžně zneužívají důvěry těžce nemocných lidí. Hamplová se zabývá i tématem odmítání očkování, právě odpůrci očkování podle ní často šíří dezinformace.

„Příkladem je třeba smrt dítěte z roku 2016 na Hodonínsku. Jeho matka napsala na sociální síť, že dítě zemřelo po očkování. Informace se ihned šířila po internetu, chytli se jí organizace bojující proti očkování a někteří léčitelé. Záhy však vyšlo najevo, že matka batole zavraždila (za to byla odsouzená ke čtyřem letům vězení),“ ukazuje Hamplová, jak fungují hoaxy v praxi.

Proč podle ní lidé odmítají očkování? Jakým bludům věří? A proč ji někteří čtenáři sprostě nadávají a vyhrožují ? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru ve videu ve článku.

Reklama

Doporučované