Hlavní obsah

Popelka slaví 50 let: Jak herci vzpomínají na štáb tvořený téměř samými ženami?

Popelka z roku 1969 letos oslaví 50 let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ladislav Pešek, Ilja Prachař, Dana Medřická, samozřejmě Jiří Štědroň a především Eva Hrušková. Tihle všichni si společně zahráli v první černobílé Popelce z roku 1969. I když se pohádka několik desítek let nesměla vysílat, stejně se stala klasikou, která je oblíbená napříč generacemi. A letos oslaví už 50 let.

Článek

Pohádka se natáčela jen necelý měsíc. Jiří Štědroň i Eva Hrušková se shodli, že štáb, který byl v čele s režisérkou Vlastou Janečkovou tvořený z 90 procent ženami, byl velmi schopný. A rázný! „Ona mi třeba řekla: Jak to chodíš? Jak to sedíš? Máš dlouhé šaty, vždyť jsi jak selka. Malé kroky, kolena k sobě. Ta si nebrala servítky,“ smála se Hrušková při vzpomínkách na pokyny režisérky. A Jiří Štědroň mohl jen souhlasit: „No to nebrala. Ani vůči mně. Já byl o deset let starší, už jsem měl doma čtyřleté dítě. A už jsem si myslel, že jsem otec rodiny a poměrně dospělý člověk – a ona na mě hulákala úplně podobně.“

Ale „hulákání“ se evidentně vyplatilo. Pohádka se stala legendou, čehož si oba moc váží.

K padesátiletému výročí, které pohádka letos slaví, vyjde na konci března kniha. Její spoluautor Pavel Mészáros o ní prozradil: „Není to nějaká historická či filmografická studie, je to spíš taková kniha vzpomínek a ohlédnutí.“

Dozvíte se z ní historky z natáčení, které ještě nikde nezazněly, a nabídne i unikátní fotografie. „Bezprostředně po natáčení Popelky totiž vyhořel archiv pana kameramana a fotografa Bohumila Turka a dochovalo se pouze několik negativů. Ale jsou tam třeba také úplně unikátní snímky z natáčení, které byly doposud skryty v Eviččině soukromém archivu, které ještě nikdo neviděl,“ dodal spisovatel.

Více už se dozvíte v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Eva Hrušková

Doporučované