Hlavní obsah

Poplatek za jednodenní návštěvu Benátek? Nápad rozděluje tamní obyvatele i provozovatele služeb

Názor veřejnosti na poplatky za návštěvu Benátek se různí.Video: Klára Galová, Reuters

 

Reklama

Italští poslanci na konci minulého roku schválili zákon o rozpočtu, který umožňuje Benátkám vybírat od jednodenních turistů poplatek za návštěvu. Ten má pomoct pokrýt náklady spojené s příjezdem přibližně 30 milionů návštěvníků ročně. Část z nich totiž kvůli jednodennímu pobytu neplatí městskou daň.

Článek

Možnost, že by Benátky vybíraly poplatek za návštěvu města od jednodenních turistů, vzbuzuje vášně. Podle některých by krok pomohl vyřešit problém s nadměrným turismem, návrh má však i své kritiky.

Benátky mají podle odhadů pouze 54 tisíc stálých obyvatel, každoročně je však navštíví přibližně 30 milionů turistů. Za největší zátěž pro město známé svou architekturou jsou považováni jednodenní turisté, kteří se ve městě neubytují a neplatí tak městskou daň.

„Náklady na údržbu města nesmí nést pouze obyvatelé. Měli bychom se snažit najít spravedlivé řešení. Každý by měl zaplatit část těchto nákladů,“ řekla v anketě pro agenturu Reuters Mara Manenteová, šéfka Mezinárodního centra pro studium ekonomiky turismu na benátské Univerzitě Ca' Foscari.

Poplatky za návštěvu mohou Benátky začít vybírat na základě zákona o rozpočtu, který na konci minulého roku schválili poslanci. V závislosti na ročním období by severoitalské město mohlo od lidí, kteří si budou chtít prohlédnout historické jádro, žádat od 2,50 do deseti eur (64 až 257 korun).

Tento poplatek by měl pomoci pokrýt náklady spojené s příjezdem milionů turistů. Týká se pouze jednodenních návštěvníků, kteří si město chtějí prohlédnout, aniž by se v něm ubytovali. Nevztahuje se na obyvatele města nebo lidi, kteří do Benátek přijedou za rodinou, přáteli, prací nebo studiem.

„Pokud tím můžeme zabránit vstupu těm, kteří nejsou zas tak dychtiví, návrh bych podpořil. Zároveň si myslím, že by město mělo být lépe uspořádané,“ uvedl místní prodejce Ludovico.

Podle kritiků návrhu by se město mělo spíše zaměřit na zlepšování veřejných služeb. „Lidé budou stále přicházet, ale budou překvapeni, když zjistí, že musí zaplatit poplatek, aby se dostali do Benátek a viděli je. Město už je zahlceno turisty. Doufám ale, že tady bude více služeb, například veřejných toalet,“ myslí si ruská průvodkyně po Benátkách Tatiana.

Jakým způsobem by lidé vstupné platili, zatím není jasné. Uvažuje se o tom, že by se poplatek vybíral například na výletních lodích či v autobusech, které do města turisty přiváží. Benátská radnice se nyní zabývá tím, jak najít „vyváženou regulaci“, která „by chránila všechny ty, kteří na našem území žijí, studují a pracují“, napsal na Twitteru starosta severoitalského města Luigi Brugnaro.

Reklama

Související témata:

Doporučované