Hlavní obsah

Cesta do Benátek se prodraží. Kdo přijede na den, připlatí si

Poplatek za vstup do Benátek se bude pohybovat ve výši od 2,5 do 10 eur za osobu.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Návštěva Benátek se turistům opět prodraží – město od nich bude moci vybírat peníze za vstup do historického centra. Vyplývá to ze zákona o rozpočtu, který v Římě podle agentury DPA schválili členové poslanecké sněmovny. Benátky tak chtějí ulevit místním obyvatelům, kterým vadí přelidněné ulice.

Článek

V závislosti na ročním období by severoitalské město mohlo od turistů žádat od dvou a půl do deseti eur (v přepočtu 64 až 257 korun). Nové opatření by se mělo dotknout pouze jednodenních turistů, kteří míří za prohlídkou města, avšak nezůstávají v něm přes noc. Hoteloví hosté v Benátkách podobně jako v jiných městech platí městskou daň.

Zatím není jasné, jakým způsobem by lidé vstupné platili. Město uvažuje o vybírání poplatku na výletních lodích nebo v autobusech, které turisty do Benátek přiváží.

Benátská radnice se nyní podle starosty Luigiho Brugnara zabývá tím, jak najít vyváženou regulaci, která by chránila místní obyvatele a ty, kteří ve městě studují a pracují. Město totiž dlouhodobě bojuje s velkým množstvím návštěvníků, kteří mnohdy převyšují počet obyvatel.

Úzké benátské uličky se v době hlavní turistické sezony stávají téměř neprůchodné. Město ročně podle CNN navštíví na 30 milionů turistů.

Loni v létě kvůli problémům s velkým množstvím přijíždějících turistů vyšlo na protest kolem dvou tisíc místních. Město o možnosti regulace počtu návštěvníků jedná již roky.

Opatření obsažené v zákoně o rozpočtu se netýká jen Benátek – poplatek za vstup budou moci vybírat i ostrov Elba či Liparské ostrovy. Žádat budou moci vstupné ve výši od dvou a půl do pěti eur.

Reklama

Doporučované