Hlavní obsah

Poprvé v Evropě. Čech s HIV dostal nový lék

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Bulovka podala pacientovi s HIV inovativní lék, který mu snížil hladinu viru v těle. Podle nemocnice jde o prvního pacienta, kterému byl v Evropě tento lék podán mimo klinické studie.

Článek

Podání léku pacientovi vyjednali s výrobcem pracovníci HIV/AIDS centra na Bulovce, které pečuje asi o 1840 pacientů s HIV. Výrobce pacientovi daroval lék na jeden rok zdarma. Léčivo letos v únoru schválila Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) a zatím není hrazeno ze zdravotního pojištění.

Pacient, který se narodil v roce 1967, se o své nákaze virem HIV dozvěděl v roce 1994. „V posledních deseti letech se u tohoto pacienta vyvinula multirezistence, to znamená, že virus byl rezistentní prakticky na všechny léky, které byly aktuálně k dispozici,“ uvedl Ladislav Machala, vedoucí HIV/AIDS centra.

„Nakazil jsem se těsně po revoluci. V té době ještě nebyla vůbec žádná osvěta,“ vysvětlil pacient. „Měl jsem štěstí, že jsem se po půl roce dostal do rukou pana profesora Machaly, který měl vždy přehled o nových lécích a já je vždy chtěl vyzkoušet.“

Jeho slova slova potvrzuje Machala potvrzuje: „Pacient byl velmi vstřícný, aktivně se nabízel do různých klinických studií. Není to úplně běžné, někteří lidé mají strach, aby nebyli ‚pokusnými králíky‘ – ale já vždy říkám, že když nebudeme mít takto ochotné pacienty, nebudou nové léky, které pacientům pomáhají.“

Nový lék funguje tak, že se naváže na vir, a tím brání jeho průniku do krevních buněk. Infekci HIV nevyléčí zcela, ale pomáhá udržet množství viru v těle na nízké úrovni. Zdravotníci lék pacientovi podali na konci března, efekt by se měl podle Machaly dostatečně projevit nejdříve po třech měsících.

„Výsledky posledních testů jsou výborné. Díky novému léku má náš pacient po dlouhé době nulovou virovou nálož,“ uvedl Machala. Pacient podle nemocnice cítí zlepšení svého zdravotního stavu.

V České republice loni přibylo 251 lidí s virem HIV, o 29 více než v roce 2019. Nemoc AIDS se rozvinula u 44 pacientů a 18 lidí na ni zemřelo. Od počátku sledování od října 1985 experti evidovali 3841 lidí s infekcí HIV. U 718 z nich se nemoc rozvinula. Zemřelo 329 pacientů.

Princip fungování léku

Přípravek je typem léčivého (antiretrovirového) přípravku k léčbě infekce HIV ze skupiny inhibitorů vazby (AI). Funguje tak, že se naváže na vir, a tím brání jeho průniku do krevních buněk. Přípravek infekci HIV zcela nevyléčí, pomáhá však udržet množství viru v organismu na nízké úrovni. Vzhledem k tomu, že HIV způsobuje snížení počtu CD4+ T lymfocytů v organismu, udržení množení viru HIV na nízké úrovni počet těchto buněk v krvi zvyšuje. CD4+ T lymvocyty jsou jedním z typů bílých krvinek, které pomáhají organismu bojovat s infekcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované