Hlavní obsah

Pořád mám na dobré výkony. Kariéru ukončím po olympiádě 2020, říká zraněná běžkyně Hejnová

Rozhovor s českou běžkyní Zuzanou Hejnovou.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Atletka Zuzana Hejnová, dvojnásobná mistryně světa z roku 2013 a 2015 a bronzová medailistka z olympiády v Londýně na trati 400 metrů překážek, před pár dny předčasně ukončila sezonu. Na začátku srpna se vydala na mistrovství Evropy do Berlína s cílem získat svou první medaili z evrospkého šampionátu. Kvůli zraněné achillovce se jí však nepodařilo probojovat ze semifinále.

Článek

Zuzana Hejnová o konci kariéry přemýšlela už v minulosti, i tentokrát se ale rozhodla vyřešit své zdravotní problémy a v nové sezoně opět závodit.

„Rozhodla jsem se pokračovat, protože mě to pořád baví. Pořád si myslím, že bych ještě mohla dosáhnout na nějaké medaile,” říká jednatřicetiletá atletka. „Samozřejmě vím, že se to nezadržitelně blíží, ale chtěla bych vydržet ještě do olympiády 2020. Je to můj cíl a myslím si, že pak bude nejvyšší čas ukončit kariéru.”

Problémy se zdravím překážkářku trápily i před ME. V červnu ji zase ze závodů vyhnalo bolavé koleno. Po neúspěšném startu v Berlíně přiznala, že kvůli achillovce nebyla schopná bez prášku na bolest ani stát. „Musela jsem si dát asi tři prášky na bolest, abych vůbec mohla vyběhnout,” přiznává Hejnová. „Nicméně jsem na ME chtěla jet a chtěla jsem to zkusit. Věděla jsem, že to ideální není, ale asi jsem hlavou chtěla víc než tělo. A to mě nepustilo. Vůbec nelituju, že jsem to zkusila, ale nebylo to ideální.”

Hejnová soudí, že zátěž na psychiku je ve finále ještě horší než ta fyzická. „Lidé si to neuvědomují, na nás je obrovský tlak. Když ráno vstáváte a něco vás strašně bolí, tak přesto musíte jít na trénink a nějakým způsobem s tím bojovat každý den,” přiznává. „Ale říkám si, že to k vrcholovému sportu patří a že mám o to větší motivaci bojovat a ukázat, že ještě pořád mám na dobré výkony,” dodává Hejnová.

Reklama

Související témata:

Doporučované