Hlavní obsah

Poraďte nám s očkováním, žádají Zeman s Babišem vakcinačního premianta Izrael

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman se chce nechat očkovat proti koronaviru příští týden.

Reklama

Izrael by mohl Česku poskytnout „know-how“ k rychlému proočkování vakcínou proti covidu-19, řekl prezident Miloš Zeman.

Článek

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš požádali své izraelské protějšky, aby pomohli Česku s organizací očkování proti onemocnění covid-19.

„Já jsem před několika dny psal svému dobrému příteli, izraelskému prezidentovi Rivlinovi, aby nám pomohl právě s organizací té očkovací kampaně. Izrael je v tom naprosto perfektní,“ řekl Zeman v nedělním videorozhovoru pro deník Blesk.

Podobný dopis poslal podle Zemana také předseda vlády Andrej Babiš izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

„Já doufám, že se zde objeví i izraelští experti a že nám v tom jako zkušení lidé pomůžou,“ uvedl Zeman, který dlouhodobě prosazuje nadstandardní vztahy s Izraelem. Podle něj by odborníci z Izraele mohli českým kolegům poskytnout „nějaké know-how“.

Za uplynulé tři týdny Izrael stihl naočkovat už 1,8 milionu obyvatel, což je pětina jeho populace. Podle premiéra Netanjahua by všichni Izraelci starší 16 let mohli být naočkováni do dvou měsíců, nejpozději do konce března.

Česko zatím podle posledního vyjádření premiéra Babiše stihlo naočkovat 40 tisíc lidí. Celou dospělou populaci chce vláda proočkovat do léta, podle Zemana se to ale nemusí stihnout. „Když si uvědomíte, jak obrovsky náročná je ta logistická operace, tak si myslím, že ten termín je až příliš optimistický,“ řekl.

Z pomalejšího očkování přitom Zeman na rozdíl od Babiše neviní Evropskou unii. „Myslím si, že s nákupem a distribucí vakcín odvedla dobrou práci,“ uvedl.

Prezident v rozhovoru také upřesnil, kdy se nechá sám naočkovat.

„Já jsem uvažoval o tom, že bych si to nechal píchnout krátce po prvním únoru, protože jsem si říkal, že nechci nikoho předbíhat. Ale všichni mě přesvědčují, že mám následovat pana premiéra nebo pana ministra zahraničí, tak si to nechám píchnout asi za týden,“ řekl Zeman.

Vakcínu dostane v rámci lékařské prohlídky v Ústřední vojenské nemocnici, kterou absolvuje jednou za dva roky a která zahrnuje počítačovou tomografii a magnetickou rezonanci.

Původně se Zemanovi do očkování příliš nechtělo. „Já jsem byl v dětství velmi často nemocný, dostával jsem celou řadu injekcí a od té doby se ve mně vytvořila tahle averze vůči jehlám,“ zdůvodnil.

Reklama

Doporučované