Hlavní obsah

Naočkujme i uklízečky. Kraje mají k vládní strategii desítky připomínek

Foto: M.Moira, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Desítky připomínek mají kraje k očkovací strategii představené Ministerstvem zdravotnictví. Chtějí vyřešit, kdo zaplatí lékařům, jaké bude vybavení očkovacích center či jak bude fungovat rezervační systém.

Článek

Jednotlivé kraje mohly do dnešního dne připomínkovat státní očkovací strategii, kterou chce příští týden finišovat Ministerstvo zdravotnictví. Desítky připomínek se týkají vybavení očkovacích míst, obecné informovanosti, ale třeba i možnosti očkovat v domovech pro seniory i pracovníky, kteří nemají běžnou zaměstnaneckou smlouvu.

Středočeský kraj posílá asi šest stran připomínek k jednotlivým bodům. „Já mám připomínky třeba k informovanosti. Náš koordinátor očkování obdržel 70 telefonátů ze strany lékařů, kteří se ptali na to, jak mají postupovat,“ popsala hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Region po ministerstvu žádá třeba i umožnění stejného očkovacího času pro manželské páry nebo rodinu a také propojení s Prahou, neboť obyvatelé obou regionů se prolínají.

Středočeši mají také řadu připomínek týkajících se vybavení očkovacího místa. „Tak, jak je napsáno, by to místo mělo být vybaveno skoro jako ARO oddělení. To nám přijde neadekvátní,“ uvedl radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Region podle něj připravuje spuštění vysokokapacitních očkovacích center, avšak až ve chvíli, kdy od státu obdrží harmonogram dodávek dalších typů schválených vakcín. „Detailní harmonogram máme zatím jen u Pfizeru,“ řekl.

Své připomínky poslali i radní Jihomoravského kraje. Ti by v očkovací strategii měli rádi podchycené i agenturní pracovníky, externisty a dobrovolníky ve svých sociálních zařízeních. Momentálně oficiálně mohou domovy pro seniory očkovat jen zaměstnance.

„V zařízeních však máme i agenturní pracovníky, kteří také přicházejí do styku s klienty. A vyřešit chceme i očkování dobrovolníků, kteří nám pomáhají. Někteří z nich jsou i v seniorním věku,“ uvedla zdravotnická radní Jihomoravského kraje Jana Leitnerová (Piráti). Možnost očkovat tyto lidi jim na zasedání zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny už předběžně přislíbil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Je z toho nahrávka, tak snad to platí,“ dodala Leitnerová.

Některé domovy využívají služeb externích dodavatelů například na úklid. Uklízečky však běžně přicházejí do styku s klienty na jejich pokojích.

Možnost naočkovat externí pracovníky podporuje i Daniela Lusková, ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové a viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

„Máme třeba paní kantýnskou, která je OSVČ, ale s klienty je v každodenním kontaktu, když si k ní chodí pro kávu nebo jiné drobnosti. I ona by proto měla být naočkována ve stejné vlně jako pečovatelky,“ říká Lusková, jejíž zařízení, které patří k největším domovům pro seniory v Česku, zasáhla nákaza koronavirem už podruhé, opět onemocnělo několik desítek zaměstnanců i klientů. Tentokrát se jí nevyhnula ani sama ředitelka. „Zaměstnancům, kteří by nad očkováním váhali, ráda onemocnění popíšu z vlastní zkušenosti,“ dodává.

Pardubický kraj by rád motivoval praktické či dětské lékaře, aby pomáhali v očkovacích centrech, za to by jim stát ale měl zaplatit. „Žádáme o stanovení benefitů pro lékaře. Také ochranné pomůcky a další materiál už v aktualizované strategii nejsou. Chtěli bychom pomoc od Státní správy hmotných rezerv. Také administrativní pracovníci, kteří budou v centrech, by měli být hrazeni státem,“ uvedla zdravotnická radní Michaela Matoušková (STAN).

Reklama

Související témata:

Doporučované