Hlavní obsah

Očkovací systém bude znát vaše nejtajnější data. Pořadník ale není dořešený

Foto: Shutterstock.com

Očkování seniorů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Přesně za týden by se měli senioři nad 80 let začít přes internet přihlašovat na očkování. Dosud ale lidé zodpovědní za registrační systém nedokážou přesně popsat, jak se bude určovat jejich pořadí.

Článek

Do centrálního rezervačního systému na adrese crs.uzis.cz bude muset zapsat své jméno a osobní údaje každý, kdo má zájem o očkování proti onemocnění covid-19. Pro seniory nad 80 let se otevírá už příští pátek, pro ostatní 1. února.

Dokončený ale ještě není. Tvoří ho Ústav zdravotnických informací a statistiky, armáda a státní podnik NAKIT a chybí dořešit některé jeho funkce. Úřady si ale dávají ještě čas do začátku příštího týdne, kdy ministerstvo zapracuje připomínky od krajských hejtmanů.

Už teď je jisté, že půjde o jeden velký systém, tedy nebude to jako s registrací na testy, která jde přes rezervační systémy jednotlivých nemocnic či laboratoří. Všechny údaje - a to včetně zdravotního stavu žadatelů o vakcínu - budou na jednom místě.

„Není možné, aby si pro očkování každá nemocnice používala svůj systém rezervací. Bude to jednotná databáze, aby se nestalo, že někdo se objedná třikrát v různých zařízeních, jako se to dělo u antigenního testování,“ řekl Seznam Zprávám Petr Šnajdárek, který je jedním se systémových architektů programu. Data ze systému uvidí pouze zdravotnický systém ISIN.

„V jednotném systému je implementovaná ochrana proti kybernetickým útokům. K potvrzení a ověření totožnosti bude také sloužit dvoufázové ověření,“ uvedl. „Jakékoliv zadávání údajů vidí pouze občan, jedná se o anonymizovaná data a citlivé údaje uvidí až z vaší karty váš očkující lékař, kterému budete muset své údaje o zdravotním stavu prokázat lékařskou zprávou,“ řekl o zabezpečení Šnajdárek.

Čtyři kroky k vakcíně

Celý postup očkování je pracovně rozdělený do čtyř bloků: registrace, prioritizace, rezervace termínu a následné očkování. Všechny ale závisí na správné funkčnosti centrálního rezervačního systému. Například aby správně rozřadil žadatele dle naléhavosti.

Jednotlivé kroky popisuje očkovací strategie, kterou Seznam Zprávy získaly. Některé detaily z ní ale vyčíst nelze. Na ty se redakce ptala architektů rezervačního systému.

1. Registrace

Jak už zaznělo, také staří lidé musejí být zapsáni do elektronického registru. Pokud to nezvládnou přes internet sami, musí požádat o pomoc. „Systém umožňuje, že za vás registraci udělá někdo jiný. Může to být rodinný příslušník, praktický lékař nebo asistent na lince 1221. V případě zájmu budou zřízena i krajská call centra,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Linka 1221 je bezplatná

Dříve se sice objevily potíže spojené s tím, že pro některé volající mohla být linka zpoplatněná, ale aktuálně operátoři potvrzují, že je bezplatná.

Mezi bezplatnými linkami je uvedená v aktuálních cenících telekomunikačních operátorů O2, T-Mobile i Vodafone. Redakci Seznam Zpráv to potvrzují i oslovení mluvčí operátorů.

„Linka je stále zdarma,“ reaguje Jiří Janeček, mluvčí T-Mobile a stejně odpovídali i mluvčí v O2 a Vodafone.

Linka 1221 měla problémy se zpoplatněním při svém uvedení v září loňského roku. Během několika dní se ovšem podařilo s provozovatelem linky odladit, aby přestal účtovat takzvaný propojovací poplatek.

Senior nejprve vyplní online registrační formulář, ve kterém bude nutné uvést telefonní a rodné číslo, svou zdravotní pojišťovnu, povolání a základní informace o zdravotním stavu.

„Není-li si sama osoba jista svým zdravotním stavem ve vztahu k očkování, provede raději konzultaci se svým lékařem,“ popisuje první fázi dokument - očkovací strategie. V něm také stojí, že citlivé údaje budou centrálním registračním systémem zaslány do zdravotnického systému ISIN.

A teď to důležité: na základě zaslaných dat systém provede prioritizaci zájemce o očkování.

Druhá fáze: Prioritizace

V tomto druhém bodě - tedy prioritizaci - však dosud není jasné, jak přesně bude systém nastavený.

Důležité to bude už při očkování prioritních skupin, do kterých například spadají policisté, hasiči, zdravotníci, učitelé, praktici, poskytovatelé domácí zdravotní péče nebo lidé s chronickým onemocněním.

Je potřeba, aby systém rozdělil skupiny lidí tak, aby se „spravedlivě předbíhalo“ a očkování dostal člověk, který je nejvíce v ohrožení. Lze to uvést na příkladu, kdy dostane přednost občan, který se v současné době léčí s rakovinou, namísto občana, jenž rakovinu prodělal před deseti lety.

Architekti programu se zatím shodují na tom, že lidé nebudou muset systému dokladovat lékařské zprávy nebo pracovní smlouvy (tedy že jsou třeba skutečně učitelé), aby dokázali, že nepodvádí a patří do prioritní skupiny.

„Nechceme lidi zahltit, chceme, aby systém byl poměrně jednoduchý. A především je nastavený tak, že občanům věří. O některých detailech se však stále jedná a jedním z příkladů je právě otázka prioritizace,“ řekl Seznam Zprávám šéf NAKIT Vladimír Dzurilla.

Systém zatím počítá s tím, že občané budou svou prioritu dokazovat, až když dorazí na očkování. „Může být ale i více variant, budeme pracovat také s registry od úřadů, což lze uvést na příkladu, kdy učitelka státní školy v systému zaklikne své povolání a my ji můžeme zkontrolovat pomocí registru, který spravuje Ministerstvo školství,“ uvádí Šnajdárek. Registry však nejsou pro všechny případy - například není registr lidí trpících chronickými nemocemi.

„V tomto případě například 66letá žena trpící cukrovkou bude muset přinést na místo lékařskou zprávu, že opravdu cukrovkou trpí,“ doplnil.

Příklady

Třicetiletá učitelka - Do systému se bude moci registrovat 1. února. Učitelé spadají do prioritní skupiny a mělo by se na ně spolu se zdravotníky a seniory dostat ve druhé vlně očkování. Pro učitelku, která pracuje ve státní škole, bude systém vypadat tak, že zadá své základní údaje a poté vyplní povolání. Zatím se počítá s tím, že takto formulář odešle a nebude muset do systému vkládat svou pracovní smlouvu, aby předběhla veřejnost a případně jiné prioritní skupiny. Poté, co na její skupinu podle rozdělení přijde řada, rezervuje si čas a místo a své povolání potvrdí pracovní smlouvou v očkovacím centru.

Sedmdesátiletá žena trpící diabetem - I pro ni se systém otevírá 1. února a stejně jako třicetiletá učitelka zadá do systému veškeré své základní údaje a vyplní informace o zdravotním stavu. Na sedmdesátiletou seniorku se však dostane dřív než na její vrstevnice, které netrpí žádnou chronickou nemocí. Právě cukrovka je podle očkovací strategie jednou z nemocí, která vám pomůže předběhnout ostatní. Seniorka však do systému nejspíš nebude vkládat lékařskou zprávu, protože tu přinese až fyzicky na místo očkování.

Osmdesátiletý senior - Ten se do systému začíná přihlašovat již 15. ledna. Pokud však nemá internet, tak je možné, aby registraci očkování za něj provedl někdo jiný. Systém počítá s tím, že registraci v tomto případě provede rodinný příslušník, praktický lékař nebo asistent na lince 1221. Osmdesátiletý senior má přednost a stačí, že zadá pouze své datum narození a systém ho automaticky dá mezi první, kteří mají nárok na očkování, protože spadá do takzvané rizikové skupiny.

Třetí fáze: Rezervace termínů

Následuje fáze čekání na SMS zprávu. „Po zahájení očkování skupiny, do které osoba náleží, je jí poskytnut přístup k provedení rezervace,“ popisuje další fázi dokument. Pokud tedy dojde řada například na skupinu učitelů, dostanou formou SMS zprávy informaci, že se mohou rezervovat na obě dávky vakcíny, a přihlásí se na příslušné očkovací místo.

„Občanovi přijde PIN kód zaslaný notifikací a proběhne rezervace, je však ale potřeba souběžně s tím kontrolovat, zda může daná skupina jít na očkování, protože dodávky vakcín se neustále hýbou,“ uvedl Šnajdárek. Podle Dzurilly je tohle ještě jedna z věcí, která se musí doladit - pokud je už občan z prioritní skupiny objednaný na očkování, ale vakcína nepřijde, kam se posune ve frontě.

„Je potřeba dořešit, jak se v tomto případě lidé budou posouvat. Není jasné, zda objednaný člověk pak bude muset jít úplně na konec fronty nebo bude stále na začátku fronty v systému,“ doplnil Dzurilla.

Čtvrtá fáze: Očkování

Poslední fází je očkování, které proběhne poté, co si člověk rezervuje termín v očkovacím centru. Podle nejnovější strategie se zatím preferuje způsob očkování v nemocnicích, což však vzbudilo velkou kritiku od krajských hejtmanů. Například podle Martina Půty, libereckého hejtmana, není možné, aby nemocnice zvládaly svůj denní provoz, prováděly antigenní testování a k tomu ještě očkovaly veřejnost.

„Vytvoříme očkovací centra, což budou manufaktury. Na očkování ale budeme přesvědčovat praktiky, aby nám tam v omezeném čase šli pomoci, protože to nemohou stihnout jenom zdravotníci, kteří by navíc kromě běžné agendy museli stihnout testovat veřejnost,“ řekl Seznam Zprávám Martin Půta.

+10

Reklama

Související témata:

Doporučované