Hlavní obsah

Od klávesnice po jehlu. Blatný popsal, jak se dostat k vakcíně

Foto: vlada.cz

Od 15. ledna se mohou lidé nad 80 let věku přihlašovat k očkování proti koronaviru. Těm, kdo neumí s internetem, mají pomoci příbuzní, lékaři nebo asistenti v call centru, popsal ministr Blatný.

Reklama

Věk, zdravotní stav a povolání. To jsou kategorie, které v Česku určí pořadí zájemců o očkování proti covidu-19. Detaily akce představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Článek

Kdo má v Česku zájem o očkování proti onemocnění covid-19, bude se muset na internetu zaregistrovat v Centrálním rezervačním systému. Dostupný bude na stejné webové stránce, jako je v současnosti rozcestník pro objednávky na testování crs.uzis.cz.

„Jde o online registrační formulář, který indikuje váš zájem. Nikdo vás nenutí. Tím, že se přihlásíte, vyjadřujete svobodnou vůli, že se chcete nechat očkovat, a poskytujete informace o své osobě, na základě kterých jste zaregistrováni do systému,“ uvedl Blatný.

Už 15. ledna má být k dispozici pro nejvyšší věkovou kategorii nad 80 let. Od 1. února potom pro zbytek veřejnosti. Pokud někdo práci s počítačem neovládá, bude muset požádat o pomoc.

„Systém umožňuje, že za vás registraci udělá někdo jiný. Může to být rodinný příslušník, praktický lékař, nebo asistent na lince 1221. V případě zájmu budou zřízena i krajská call centra,“ uvedl ministr.

Na pomoc okolí či praktických lékařů se budou muset spoléhat senioři s omezenou mobilitou i v případě samotného očkování, nejen registrace. Mobilní týmy za nimi podle Blatného jezdit nebudou.

„Mají možnost kontaktovat své příbuzné. V případě, že to nelze, svého praktického lékaře. Mobilní týmy budou prioritně využívány na očkování institucionalizovaných pacientů, například v domovech seniorů. Nebylo by asi příliš vhodné, aby jezdily po jednotlivých seniorech,“ uvedl ministr s tím, že by to bylo zdlouhavé.

Praktičtí lékaři jsou podle něj ochotní kontaktovat své pacienty ve vyšším věku a pomoci jim se zajištěním registrace i očkování. Pomoci podle ministra mohou i kraje.

Od registrace po aplikaci

Systém bude podle ministra podobný jako rezervační web pro antigenní testování veřejnosti. Údaje bude možné ověřit, nebojí se proto falšování formulářů. Pokud se bude zájemce ucházet o prioritní zařazení, musí vyplnit věk, povolání či zdravotní stav. Věk se následně ověří dokladem totožnosti, povolání potvrzením od zaměstnavatele a zdravotní stav lékařskou zprávou.

Ministerstvo už poslalo metodiku k připomínkám. Rezervační systém na centrální úrovni je podle něj ale klíčový a měnit se nebude.

„Rozhodnete se, že se chcete nechat očkovat, vyplníte formulář – kdyby byl problém, nebo jste uvedli, že jste v minulosti měli alergickou reakci, přesměruje vás to na praktického lékaře. Za standardních okolností dostanete SMS nebo e-mail o tom, že jste byli zaregistrováni. Následně dostanete termín vakcinace, nebo vás bude systém vést tak dlouho, dokud vám nebude poskytnuta rezervace a místo očkování. Následně budete naočkováni a dostanete certifikát,“ vyjmenoval dále šéf zdravotnictví.

Doklad o očkování bude zaznamenán do Portálu občana a v budoucnu bude možné potvrzení vyzvednout například na Czech Pointu.

Naočkováno 13 tisíc lidí

Očkování proti nemoci covid-19 už v Česku začalo, probíhá v několika fázích – jako první jdou na řadu nejrizikovější a ti, kdo se o ně starají. Dále chronicky nemocní nebo lidé zaměstnaní v kritické infrastruktuře státu. Očkování obyvatel z prioritních skupin, kterých je zhruba 600 000, by podle ministra Jana Blatného mělo být hotové nejpozději v březnu.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta, dodal Blatný.

Pokud by se tedy s masivním očkováním začalo v únoru, muselo by se každý měsíc naočkovat přes 714 000 lidí, tedy asi 23 600 lidí denně. Vládní strategie očkování s takovými čísly v jarních měsících počítá, podmínkou je ale schválení vakcín dalších výrobců pro použití v EU.

Podle dat z pondělního večera bylo od 27. prosince dosud očkováno 13 000 lidí.

Reklama

Doporučované