Hlavní obsah
Online

Merkelová prosadila tvrdá omezení. Obává se nové mutace viru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Stávající karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 31. ledna a opatření budou navíc zpřísněna. Novým celoněmeckým pravidlem pro ohniska koronavirové nákazy se stává omezení volného pohybu na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova, řekla po dnešním jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová.

- Počet nových případů nákazy covidem-19 ve Velké Británii poprvé překonal 60 tisíc, za posledních 24 hodin Spojené království zaznamenalo 60 916 nově nakažených, uvádí BBC. Podle stanice Sky News v zemi za posledních 24 hodin zemřelo 830 nakažených.

- Mutace koronaviru objevená v Británii se potvrdila i na Slovensku, oznámil to slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. První vzorky takzvaného anglického kmene, který má podle odborníků vyšší nakažlivost, laboratoře dostaly už mezi svátky.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Španělsko zrychluje očkování, první dávku dostalo na 140 000 lidí

    Španělsko výrazně zrychlilo své snahy o proočkování populace, vakcínu tam k dnešnímu dni obdrželo už bezmála 140 000 lidí. O den dříve to bylo zhruba 83 000. I přesto tamní zdravotníci podali jen 18,7 procenta ze všech dávek vakcíny společností Pfizer a BioNTech, které země obdržela na konci minulého roku. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

    Od předvánočního období, kdy Evropská komise schválila vakcínu Pfizer–BioNTech pro použití v EU, 17 španělských autonomních regionů obdrželo 743 925 dávek, ze kterých jich 139 339 aplikovalo, uvedlo dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Šéf resortu Salvador Illa připomněl, že cílem je do května až června v zemi s 83 miliony obyvatel naočkovat 15 až 20 milionů lidí.

  • Egyptská ministryně zdravotnictví čelí kritice za účast na svatbě

    Egyptská ministryně zdravotnictví si vysloužila kritiku na sociálních sítích za to, že se v době přísných opatření proti koronaviru zúčastnila v neděli velké svatby. Počty nakažených koronavirem SARS-CoV-2 ve stomilionovém Egyptě přitom v posledních týdnech výrazně rostou, a vláda proto od minulého týdne zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Informoval o tom dnes server Middle East Eye.

    Ministryně Halá Zajdová měla sice na svatbě dcery svého spolupracovníka roušku, nevěsta, ženich ani většina svatebčanů ale zakrytý nos a ústa neměli. Nošení roušky na veřejnosti je přitom nyní v Egyptě povinné a nedodržování tohoto nařízení se trestá pokutou. Vláda také minulý týden od neděle zakázala velké shromažďování lidí, svatby se smějí konat jen ve venkovních prostorách.

  • Polsko prodlužuje zákaz letů z Británie do 13. ledna

    Zákaz platí kvůli šíření nového kmene covidu-19 na jihu Velké Británie. Na svém twitterovém účtu o tom informoval novinář Jakub Krupa.

  • Šéf WHO: Nelze slovy popsat můj obdiv ke zdravotníkům bojujícím proti covidu

    „V mém srdci a v mých myšlenkách jsem s těmi zdravotníky, kteří po celém světě pokračují v boji proti covidu-19,“ napsal na Twitteru předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Nelze slovy popsat můj obdiv ke všemu, co dělají,“ dodal šéf WHO.

  • Odborníci WHO: Podání druhé dávky vakcíny lze výjimečně oddálit

    Druhou dávku vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech, lze podat za „výjimečných okolností“ i o několik týdnů později, než se doporučuje. Uvedli to dnes odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO). Řada států v posledních dnech vzhledem k nedostatku vakcíny uvažuje o odložení druhé dávky, aby se dalo první dávkou rychleji naočkovat více lidí.

    Předseda komise odborníků WHO Alejandro Cravioto dnes uvedl, že doporučuje podání dvou dávek vakcíny Pfizer/BioNTech v rozmezí 21 až 28 dní. Připustil ale, že je možné druhou dávku „za výjimečných okolností“ podat o několik týdnů později. Takovou okolností mohou podle něj být i současné problémy se zásobováním vakcínou.

  • Portugalsko chce vést EU z krize společnými penězi a vakcínami

    Převést do praxe schválený víceletý rozpočet Evropské unie spolu s mimořádným koronavirovým fondem bude zásadním cílem pro Portugalsko, které se od ledna na půl roku chopilo předsednictví evropské sedmadvacítky. Jihoevropská země by také chtěla přispět k co nejefektivnějšímu společnému postupu proti covidové nákaze či zajistit, aby pokrizová obnova ekonomik byla sociálně spravedlivá a ekologicky udržitelná. Po setkání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem to dnes řekl portugalský premiér António Costa.

  • V Británii naočkovali proti covidu-19 již 1,3 milionu lidí

    V Británii dostalo vakcínu proti covidu-19 již více než 1,3 milionu lidí. Oznámil to dnes premiér Boris Johnson, podle kterého by se mělo do poloviny února stihnout naočkovat 13,2 milionu z celkových 67 milionů obyvatel země. Spojené království se nyní potýká s vysokými počty nakažených. Dnes poprvé denní přírůstek překonal hranici 60 000.

    V Británii se začalo očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, od pondělí se podává i vakcína vyvinutá firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Zhruba polovina všech očkovaných - kolem 650 000 lidí - jsou podle Johnsona lidé starší 80 let. Do půldruhého měsíce by chtěla Británie podle něj naočkovat většinu zdravotníků, pečovatelů, obyvatel domovů pro seniory a lidí se zdravotními problémy.

  • Naprosto nezbytné, říká o tvrdších opatřeních Merkelová

    „V kombinaci s mutací viru, který se již objevil v naší zemi, je to naprosto nezbytné,“ řekla o dnes oznámených opatřeních a prodloužení karantény německá kancléřka Angela Merkelová.

  • Merkelová považuje za správné, že vakcíny zajišťuje EU

    Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes ohradila proti kritice kvůli nedostatku vakcín v Německu. Po jednání s premiéry spolkových zemí prohlásila, že bylo správným krokem nechat Evropskou unii zajistit očkovací látku pro všechny členské státy.

    „Nestojíme o žádný samostatný postup na národní úrovni při obstarávání vakcíny,“ řekla Merkelová. „Postupovat podle společného plánu EU bylo správné,“ dodala. Merkelová patří k hlavním zastáncům společné evropské strategie nákupu vakcín. Komentátoři uvádějí, že takto chtěla kancléřka předejít očkovacímu nacionalismu a vzájemnému přetahování unijních členů o vakcínu.

  • Německo omezuje setkávání a zpřísňuje pravidla pro vstup do země

    Dalším novým opatřením je zpřísnění cest do Německa z rizikových oblastí, kterou je i Česká republika. Od 11. ledna bude při příjezdu vyžadován koronavirový test, který nebude starší 48 hodin. Ani negativní test ale neznamená, že se člověk může vyhnout karanténě. Ta bude nadále povinná, možné ji ale bude ukončit po pěti dnech dalším negativním testem. Bez následného druhého testu bude karanténa trvat deset dní.

    Německo rovněž omezuje soukromá setkání. Nyní se může bez započítání dětí sejít pět lidí ze dvou domácností, nově bude moci na návštěvu jen jeden člověk z cizí domácnosti.

  • WHO: Čína nevydala povolení pro misi, která má zkoumat původ viru

    Čína stále nevydala všechna potřebná povolení pro mezinárodní tým vědců, který má v zemi přispět k řešení otázky původu viru SARS-CoV-2. Na tiskové konferenci to dnes řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že jej čínský přístup k misi „velmi zklamal“.

    Podle Ghebreyesuse se dva členové týmu už na cestu do Čínu vydali a další ji museli na poslední chvíli zrušit. Přílet vědců v těchto dnech byl přitom podle něj s Pekingem domluvený.

  • Německo prodlužuje lockdown nejméně do 31. ledna

    Stávající karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 31. ledna a opatření budou navíc zpřísněna. Novým celoněmeckým pravidlem pro ohniska koronavirové nákazy se stává omezení volného pohybu na maximální vzdálenost 15 kilometrů od domova, řekla po dnešním jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová.

  • Ve Španělsku přibylo dalších 23 700 případů nákazy covidem-19

    Španělské ministerstvo zdravotnictví za posledních 24 hodin zaznamenalo dalších 352 úmrtí ve spojitosti s covidem-19, informuje veřejnoprávní stanice RTVE. Počet potvrzených případů nákazy od začátku pandemie se v zemi blíží dvěma milionům, počet obětí pak překonal hranici 51 tisíc.

  • Itálie hlásí dalších více než 15 tisíc případů nákazy a 649 obětí

    Itálie patří k evropským zemím, které epidemie zasáhla nejvíce. Za posledních 24 hodin tamní ministerstvo zdravotnictví oznámilo 15 378 nových infekcí a 649 dalších úmrtí v souvislosti s covidem-19. V pondělí úřady registrovaly 10 800 nově potvrzených případů nákazy, provedly ovšem jen bezmála 78 000 testů oproti dnešním 135 106.

    Od loňského února se v zemi, kde žije 60 milionů osob, nakazilo 2,16 milionu lidí a 75 680 osob, kterým byla diagnostikována nákaza koronavirem, zemřelo.

  • Rusko už mělo naočkovat více než milion lidí

    Alexandr Gincburg, šéf moskevského ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, kde vyvinuli vakcínu Sputnik V, dnes agentuře RIA Novosti řekl, že v Rusku už bylo proti koronaviru očkováno více než milion lidí a každý den je pro civilní použití dodáváno na 100 000 dávek. Účinek Sputniku V, který se aplikuje s odstupem tří týdnů ve dvou dávkách, přitom podle něj pozorně monitorují úřady a doposud žádné nové nežádoucí účinky nezaznamenaly, píše ČTK.

    Rusko schválilo vakcínu proti koronaviru, a to právě Sputnik V, už 11. srpna, jako první země na světě. Schválení pro pokusné účely následovalo v září, tedy ještě před zahájením rozsáhlých klinických testů. To vyvolalo nedůvěřivé reakce expertů na západě, kde se rovněž finišovalo s vývojem jiných očkovacích látek.

  • Dánsko opět zpřísní opatření, hlavně kvůli nové mutaci koronaviru

    Dánsko znovu zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Důvodem je především nová mutace, která se na konci loňského roku objevila na jihu Anglie a nyní se šíří právě i v Dánsku. Omezit budou muset Dánové od středy především sociální kontakty, informovala dnes podle agentury DPA premiérka Mette Frederiksenová.

    Dánsko bylo jednou z prvních evropských zemí, které potvrdily, že se takzvaná anglická mutace viru SARS-CoV-2 objevila i u jejich nakažených. Do dnešního dne novou variantu dánští zdravotníci odhalili v 86 případech. Podle premiérky se čeká, že v polovině února bude mutace zodpovědná za většinu nových případů infekce. V Dánsku nyní platí přísná opatření proti šíření koronaviru, která na konci loňského roku vláda prodloužila do 17. ledna. Zavřené jsou všechny obchody vyjma těch s nezbytným zbožím a také kadeřnictví, restaurace, hospody či kulturní a sportovní zařízení.

  • Velká Británie hlásí nejvíce nových případů nákazy od začátku pandemie

    Počet nových případů nákazy covidem-19 poprvé překonal 60 tisíc, za posledních 24 hodin Spojené království zaznamenalo 60 916 nově nakažených, uvádí BBC. Podle stanice Sky News v zemi za posledních 24 hodin zemřelo 830 nakažených.

  • Brazílie zabaví výrobcům zásoby injekčních stříkaček a jehel

    Brazilská vláda chce zabrat přebytky injekčních stříkaček a jehel, které mají ve skladech místní výrobci zdravotnického materiálu. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž se kabinet chystá na národní očkovací kampaň proti covidu-19, aniž by měl zajištěn dostatek potřebného materiálu. Brazílie se rovněž snaží zajistit vakcínu vyvinutou firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou od indického výrobce.

    Ministerstvo zdravotnictví nyní očekává od místních výrobců injekčních stříkaček a jehel informace o velikosti jejich zásob tohoto zdravotnického materiálu. Podle agentury Reuters se resortu zdravotnictví minulý týden nepodařilo v elektronické aukci zajistit dostatečné množství zboží. Plánovalo pořízení 331 milionů kusů injekčních stříkaček, ale povedlo se mu jich koupit jen osm milionů. Podle Reuters tak hrozí, že Brazílie nebude mít dostatek materiálu k aplikaci vakcíny anebo ho bude muset kupovat za dražší cenu v zahraničí.

  • Švýcarsko chce do léta naočkovat všechny, kdo budou mít zájem

    Švýcarsko chce do léta naočkovat proti covidu-19 všechny obyvatele, kteří o vakcínu budou mít zájem. Na tiskové konferenci to dnes oznámila zástupkyně Spolkového zdravotního úřadu (BAG) Nora Kronigová. V alpské zemi se nyní očkuje přípravkem firem Pfizer a BioNTech, brzy by měla být schválena i vakcína společnosti Moderna.

    Švýcarsko dosud získalo 233 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, očkovat začalo 23. prosince. Pokud místní léková agentura brzy schválí i přípravek Moderny, měli by mít Švýcaři do konce února k dispozici 1,5 milionu dávek vakcín. U obou očkovacích látek přitom musí lidé dostat dvě dávky. Celkem si Švýcarsko, které má asi 8,6 milionu obyvatel, objednalo u různých firem 15 milionů dávek covidových vakcín.

  • Anglická Premier League zaznamenala za poslední týden 40 pozitivních testů

    V anglické nejvyšší fotbalové lize bylo podle agentury AFP za poslední týden zaznamenáno 40 pozitivních testů na covid-19.

Reklama

Hlavní zprávy