Hlavní obsah

Exkluzivně: Dokument odhaluje, že vakcínu dostanou Češi později

Foto: Shutterstock.com

Vakcína proti nemoci covid-19. Ilustrační fotografie.

Reklama

Seznam Zprávy získaly novou verzi očkovací strategie. Hlavní změna spočívá v posunu jednotlivých fází očkování. Například na veřejnost dojde řada až začátkem léta. Původně byl stanovený termín konec dubna.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví připravilo už třetí verzi očkovací strategie, kterou mají Seznam Zprávy v celém znění k dispozici. Dokument, jenž vychází z narychlo sepsané verze, která vznikla těsně před Vánoci, musel být opět přepracován. Chyběly totiž podrobnosti ohledně logistiky, distribuce a celkové organizace.

Hlavní osmistránková strategie, která zahrnuje dalších pět příloh, počítá stále s tím, že v Česku proběhnou tři fáze očkování. Termíny dvou fází se však diametrálně liší od původních plánů.

Strategie stále počítá s tím, že první fáze - tedy očkování zdravotníků a hospitalizovaných seniorů - by se měla stihnout během ledna a února.

Rozdíl však nastává u druhé fáze - centralizovaného očkování. V ní mělo očkování původně probíhat během března a dubna a na řadu měli přijít především lidé z prioritních skupin.

Nová verze však počítá s tím, že druhá fáze bude trvat až do června. Ministerstvo tak připustilo, že lidé z prioritní skupiny, kam například spadají praktici, zaměstnanci domovů pro seniory, policisté, hasiči nebo záchranáři, se dostanou na řadu až o několik měsíců později.

Na běžnou veřejnost pak podle dokumentu přijde řada až v červenci a počítá se s tím, že poslední fáze potrvá až do roku 2022. Původně přitom poslední fáze - tedy masové očkování - měla začít už na konci dubna.

+4

Realizace očkování stojí na krajích

Nová strategie také stále počítá s tím, že jednotlivé fáze se mohou měnit a prolínat v závislosti na tom, jak do Česka budou dodávány jednotlivé dávky vakcín. Realizace očkování ale podle dokumentu spadá na jednotlivé kraje. Ty tak musely už na konci prosince podle dokumentu nahlásit svého očkovacího koordinátora, který bude komunikovat s Ministerstvem zdravotnictví.

Kraj také musí vytvořit síť očkovacích míst, není však specifikováno, co přesně musí místa splňovat, na což si u minulé verze stěžovali hejtmani. Ministerstvo sice původně počítalo s tím, že 30 vakcinačních center budou tvořit nemocnice, řada hejtmanů však tento záměr kritizovala, protože podle nich nemocniční personál na očkování už nemá kapacitu.

„Vytvoříme očkovací centra, což budou manufaktury. Na očkování ale budeme přesvědčovat praktiky, aby nám tam v omezeném čase šli pomoci, protože to nemohou stihnout jenom zdravotníci, kteří by navíc kromě běžné agendy museli stihnout testovat veřejnost,“ řekl Seznam Zprávám Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Podle něj je potřeba, aby se do hry zapojili mnohem dříve praktičtí lékaři a s očkováním pomohli už v prvních fázích.

Distribuce vakcíny bude podle starého plánu zavážena zatím do 31 nemocnic, kam v současné době putují vakcíny od společnosti Pfizer. Ta si látky na místo zaváží sama. S nástupem dalších typů vakcín, které si výrobci nebudou sami rozvážet, zatím není jasné, kdo distribuci bude dělat. Dokument počítá s tím, že Všeobecná zdravotní pojišťovna musí včas distributora zajistit a hlavním favoritem je společnost Avenier.

Rezervace očkování

Nový dokument také upřesňuje, jak to bude s centrálním rezervačním systémem. Ten se má spustit podle premiéra Andreje Babiše už 15. ledna. Do konce ledna bude otevřen pouze pro lidi nad 80 let věku.

„Systém je navržen tak, aby registraci a rezervaci seniorů, kteří neovládají práci s internetem, mohli asistenčně provádět rodinní příslušníci, sociální pracovníci, praktičtí lékaři i pracovníci linky podpory 1221,“ stojí v nové strategii.

Od prvního února se bude moci registrovat široká veřejnost. Rezervace termínu však přijde jenom tomu, pro koho je očkování v dané fázi určeno. V systému tak bude podle dokumentu nastaven proces prioritizace podle parametrů - věk osoby, zdravotní anamnéza a profese.

Více podrobností Seznam Zprávy přinesou již zítra.

Reklama

Doporučované