Hlavní obsah

Video: Válka má někdy i pozitivní vliv, vysvětluje generál Pavel

Neboli Václava Dolejšího: Natáčeli jsme prezidentskou kampaň, kterou zatím utnula válka.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se, jak vypadá kampaň „odborníka na válku“ a favorita prezidentské volby.

Článek

Jediným dosavadním prezidentem, který za sebou měl vojenskou kariéru, byl za komunistického režimu v letech 1968 až 1975 Ludvík Svoboda, bývalý legionář a velitel československého sboru v Sovětském svazu.

A dnes, přesně rok před inaugurací Zemanova nástupce, se zdá, že příští hlavou státu se může opět stát voják: generál ve výslužbě Petr Pavel. Už před ruskou invazí měl největší kampaň ze všech zájemců o Pražský hrad.

S besedami objížděl zemi, navštěvoval firmy, měl nejvíc sponzorů i nejširší tým poradců. Válkou na Ukrajině je o kompetenci bývalého náčelníka generálního štábu ohromný zájem – najednou je úplně všude a komentuje aktuální dění.

Podívejte se na reportáž Neboli Václav Dolejšího s generálem Pavlem. Natáčeli jsme nadvakrát. Nejprve týden před ruskou invazí, kdy ji Petr Pavel vůbec nepředpokládal, takže v klidu pořádal besedy a navštěvoval firmy. A pak týden poté, co agresivní Putin vydal rozkaz k útoku na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované