Hlavní obsah

Kašlou na nás a je to pořád horší. Ještě že máme slovo!

Foto: Alexandr Malachovský / CNC, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Takhle to v roce 2008 ve veřejnoprávní televizi začínalo.

Reklama

Pravidelný divák musí uznat, že Máte slovo prošlo v poslední době viditelnou proměnou. Jako by se to celé trochu zklidnilo. A tady je potřeba zvednout varovný prst!

Článek

Přečtěte si Šťastné slovo

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Každé pondělí ráno také sledujte nový díl pořadu Šťastné pondělí a večer si poslechněte Šťastný podcast.

Michaele Jílkové nelze upřít minimálně jedno. Svou řvavou show „Máte slovo“ dokázala díky zájmu publika na obrazovce veřejnoprávní televize udržet už patnáct let. Navíc na prvním programu a v exkluzivním čase po deváté hodině večerní. Gratulujeme.

Jde nepochybně o vlivný pořad, pro nějž si politici schovávají svá zásadní prohlášení. Třeba Andrej Babiš tu kdysi oznámil svůj plán snížení DPH na točené pivo, na což bohužel po odchodu ze studia nezapomněl. Také zde svěřil televizním divákům svůj pohled na polské potraviny, které s tradiční elegancí rozeného diplomata označil za „sračky“. Což zase nezapomněli Poláci.

Sama moderátorka se již stala žurnalistickou i módní ikonou, která promění každý čtvrteční večer v nezapomenutelný zážitek. Skuteční labužníci pouze litují, že již skončilo oblíbené kombo přezdívané „Hellfest“. To bylo tenkrát, když veřejnoprávní bičování, v němž za vás, za veřejnost, obvykle diskutovali vyšinutí magoři, ještě volně navazovalo na sebebičování Jaromíra Soukupa za přítomnosti prezidentem republiky, při němž se Zemanem diskutoval Zeman.

A možná mají pravdu Česká televize i paní Jílková, když tvrdí, že přesně tenhle typ debaty přitáhne k důležitým tématům i obecenstvo, které celý den nesedí u ČT24. Takže je to vlastně ta nejlepší možná ukázka „veřejné služby“, kvůli které si lidé veřejnoprávní televizi povinně platí.

Ano, myslím, že to nejlépe ukázal hned první díl z ledna 2008 na téma „Romové“, v němž ČT naplnila svou úlohu podle známého hesla „pět minut Romové, pět minut Čunek“ – máme to, veřejná služba jako vyšitá, odškrtnuto. Osobně pak nejradši vzpomínám na všechny ty věcné a informacemi nabité epizody věnované migrační krizi v letech 2015 a 2016, kdy měl člověk pocit, že mu tisíce migrantů s iPhony už už pochodují po obýváku.

Když člověk moderuje tenhle typ pořadu, patrně se nemůže vyhnout dojmu, že svět je prostě zlý a krutý a že se v něm lidé k sobě chovají v zásadě jen hrubě a s opovržením. Zejména pak politici. Protože bereme-li Máte slovo jako takový lehce kultivovanější záznam běžné hospodské debaty, nemůžeme časem nenarazit na rozšířené lidské přesvědčení, že „politika je svinstvo“.

Stalo se to i Michaele Jílkové, která minulý týden poskytla rozhovor Lindě Bartošové pro pořad Spotlight na Aktuálně.cz. „Doslova ignorují, co lidi trápí, a to mi nikdo nevymluví. Něco vám nalžou, dělají, jak je zajímáte, a vy jim to tam naházíte. Mají nás za úplný póvl nebo blbce, zneužívají voliče a je to vládu od vlády horší,“ pravila paní Jílková přesvědčivě.

Tohle je vlastně přesná definice pořadu Máte slovo: Už teď je zle, ale bude ještě hůř! A bude-li každá další vláda – nebo řekněme politická reprezentace celkově – jen horší a horší, jak nám říká paní Jílková, lidé budou jen a jen rozzlobenější. Takže se budou rádi dívat na Máte slovo, protože tam uslyší, že je to všechno stále horší, takže lidé jsou stále rozzlobenější. Což je ještě víc rozzlobí, takže si to příští týden pustí znova, aby se zase trochu rozzlobili.

Takový, řekl bych, nekonečný cyklus všeobecné nasranosti je samozřejmě něco, co pořady tohoto typu nutně potřebují a udržují. Jen možná člověka trochu překvapí, když zjistí, že moderátorku prý velmi trápí, že je „společnost rozdělená“. Dokonce prý víc než v 90. letech.

Se svou generační vrstevnicí se samozřejmě lehce shodnu na tom, že 90. léta byla skoro ve všem lepší než dnešek. Ale i vzpomínkoví optimisté, pokud už v té době pracovali v médiích, by si možná mohli vzpomenout, jaká opravdu společnost v 90. letech byla. A jak se to projevovalo nejpozději od roku 1996 na volebních výsledcích a jaké to mělo důsledky.

poslechněte si Šťastný podcast

Jistě, neměli jsme ještě sociální sítě, abychom si to tam mohli připomínat každý den. Ale třeba už od roku 1998 existoval pořad TV Nova Kotel. V něm jedna mladá talentovaná moderátorka nastartovala svou opravdu hvězdnou kariéru postavenou na formátu, v němž emoce hrají stejně důležitou roli jako fakta, a často ještě mnohem větší. Myslím, že to je celkem jistě funkční recept ke spojování společnosti.

Nezaujatý a pravidelný divák musí uznat, že Máte slovo prošlo v poslední době viditelnou proměnou. Ubylo publika, a tím pádem i fotbalové atmosféry. Jako by se to celé trochu zklidnilo. A tady je potřeba zvednout varovný prst! Publikum je přece třeba udržovat ve varu. Věříme, že prohlášení o čím dál horších politicích, kteří na vás všechny jen kašlou, je známkou návratu ke kořenům.

Takže nezapomeňte, zase ve čtvrtek máte slovo!

Reklama

Doporučované