Hlavní obsah

Manželství je, když… Politici opět řeší, kdo koho smí mít rád

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Obvyklý politický přístup k manželství pro všechny se dá popsat slovy „kopejte to od sebe“.

Reklama

Také se ztrácíte v tom, jak se jednotlivé parlamentní i mimoparlamentní strany stavějí k otázce manželství pro všechny? Pak právě pro vás je určen velký přehled aktuálních politických postojů k této otázce.

Článek

Přečtěte si Šťastné slovo

Pravidelná sobotní glosa Jindřicha Šídla o věcech, které hýbou politikou a společností a kterých jste si třeba nevšimli, nebo nechtěli všimnout.

Každé pondělí ráno také sledujte nový díl pořadu Šťastné pondělí a večer si poslechněte Šťastný podcast.

Manželství pro všechny, nekonečné téma české politiky, opět dorazilo do Sněmovny. A opět se tu odehrála další kapitola příběhu „Kopejte to od sebe“. I tahle byla – jako obvykle – mimořádně nedůstojná, jak popsali naši zpravodajové. Důležitý je ovšem výsledek. Manželství pro všechny, tedy možnost gayů a leseb uzavírat regulérní sňatky, nikoliv se registrovat, jako si registrujete nové auto, opět neprošlo.

Jak ale dobře víte z našich předchozích analýz, přijetí tohoto zákona, který už byl v řadě západoevropských zemí schválen i konzervativními politiky a stranami, je jen otázkou času.

Analyticko-legislativní oddělení Šťastného pondělí se pro vyjasnění situace obrátilo na všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně i některé další politické subjekty, aby objasnily, co si pod pojmem manželství představují či jakou definici manželství hodlají prosazovat. Odpovědi nabízíme v nezkrácené verzi.

ANO

Podporujeme manželství v jeho nejpřirozenější formě, tedy „muž – žena – zahradník“. Účelem tohoto důležitého svazku je převedení akcií společnosti žádající o dotace z fondů EU pro malé a střední firmy na vybrané děti.

Ještě v roce 2019 náš předseda Andrej Babiš podporoval manželství pro všechny. Posléze ovšem zjistil, že je vlastně bytostný konzervativec, a prohlásil, že by manželství pro všechny nikdy nepodpořil.

Takže od té doby se všichni poslanci hnutí ANO snaží odhadnout, co si v daném okamžiku zrovna jejich předseda myslí, a jak tedy mají hlasovat. V době konzervativní revoluce v hnutí ANO podepsalo 23 poslanců a poslankyň návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Což samozřejmě nebrání stejným poslancům hlasovat kdykoli jakkoli jinak.

SPD

Manželství je jedině svazek bílého muže s bílou ženou uzavřený 8. 8. pod horou Říp za doprovodu skupiny Ortel.

ODS

Manželství je svazek muže a ženy, kteří od státu nebudou od chvíle jeho uzavření už nikdy nic chtít –⁠ zejména ne porodné, rodičovský příspěvek, školkovné, zajištěné místo na střední škole, příspěvek v nezaměstnanosti, důchod ani pohřebné.

Zatímco liberálnějšímu křídlu strany je tahle otázka celkem úplně jedno (stejně jako cokoli jiného), konzervativně smýšlející členové ODS jsou vždy připraveni hájit tradiční hodnoty pravicové politiky a kdykoli kecat komukoli jinému do toho, jak a s kým chce žít.

STAN

Podporujeme přijetí manželství pro všechny, když se zrovna nebude dívat Petr Gazdík. A to už od nás naštěstí vypadnul senátor Hraba.

Piráti

Sňatek může uzavřít kdokoli s kýmkoli včetně dvou nebinárních avatarů v Metaversu. Po předchozích zkušenostech je zakázán pouze jakýkoliv svazek členstva Pirátské strany s kýmkoli z hnutí STAN.

KDU-ČSL

Manželství je svazek staršího majitele vinohradu osvobozeného od spotřební daně na tiché víno a jakékoli mladší ženy v domácnosti schopné porodit šest dětí uzavřený v římskokatolickém kostele pod dohledem předsedy okresního výboru KDU-ČSL.

TOP 09

Ačkoli podle posledního sčítání zůstalo v TOP 09 přesně 16 členů, naše strana není schopna přijmout jednotné stanovisko k otázce definice manželství. Posíláme proto názory dvou nejvýznamnějších osobností obou osmičlenných frakcí.

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová: Manželství je svazek dvou osob libovolného pohlaví a já udělám vše pro to, aby to konečně uznal i český zákon.

Místopředseda strany Vlastík Válek: Manželství je výhradně svazek muže a ženy a já udělám všechno pro to, aby to nikdy nesmělo být jinak.

Trikolóra

Manželství je svazek českého muže s účesem „mullet“ s importovanou ruskou manželkou z internetu.

ČSSD

Bohužel sociální demokraté nemají v současné době dostatek členů ani voliček, aby spolu mohli uzavírat sňatky.

Přísaha

Manželství je služební poměr příslušníka Policie ČR (dále jen „příslušník“) s příslušnicí Policie ČR (dále jen „příslušnice“) uzavřený podle zákona 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů (dále jen „zákon“). Výkonem služby se pro účely tohoto zákona rozumí

a) úkony a činnosti realizující oprávnění a povinnosti stanovené právními předpisy upravujícími působnost obou z manželů (dále jen „manželů"),

b) soustřeďování, vyhodnocování a evidování informací a údajů potřebných pro výkon manželství, včetně činnosti v operačních a informačních střediscích,

c) řízení výkonu manželství za účelem realizace početí, porození a výchovy dětí (dále jen „malí příslušníci“).

KSČM

Manželství je svazek muže a ženy, která má právo navštívit manžela jednou ročně po dobu trvání jeho trestu za protistátní činnost, hajzla muklovskýho.

Reklama

Doporučované