Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Tisíce dětí bez středních škol? Řešení nabízí Jurečka

Šťastné pondělí o systémové výrobě takzvaných „dezolátů“.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

V prvním kole příjímacích zkoušek na střední školy se v Praze nikam nedostalo každé šesté dítě. Politici situaci ale přehlíží a jen strageticky vyčkávají, až se problém vyřeší sám. My jsme spočítali, že to potrvá patnáct let.

Článek

Je to přijímačkové déjà vu. Přesně před rokem na Seznam Zprávách vyšel díl Šťastného pondělí, ve kterém jsme komentovali tragický systém přijímání na střední školy. Uplynulo 365 dní a řešíme trapas jako přes kopírák. Ministerstvo školství sice stihlo systém přihlášování digitalizovat, to ale k překvapení odpovědných politiků žáky od zájmu o studium zjevně neodradilo. Výsledkem jsou tisíce patnáctiletých dětí, které v září zřejmě nenastoupí do škol. Ačkoliv by chtěly.

Vzdělávací zkáza postihla hlavně Pražánky. V hlavním městě 1500 neúspěšných středoškolských kandidátů svede souboj o 1060 míst na veřejných školách, kam spadají i tak lukrativní obory jako dálkové studium trénování dostihových koní. Zbytek si bude muset připlatit za školy soukromé.

Mluvíme tu o dětech, které se na střední nedostaly, ale co při zkouškách dosáhly víc než 80 bodů ze 100, což by ještě před několika lety stačilo na plzeňských právech na červený diplom, i když vám bylo patnáct a v Plzni jste v životě nebyli.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí o přijímačkách

Nabízí se tedy otázka: Kdo za celou tuto blamáž může? Na první pohled by se mohlo zdát, že to bude radní pro školství v Praze Antonín Klecanda (STAN). Ten to ale v nedávném rozhovoru pro DVTV rezolutně popřel. Nejdříve obviňoval Středočeský kraj a Ministerstvo školství, než nakonec seznal, že za problém může nastavení systému, které odpovědnost nedává vůbec nikomu.

Nebyl to jediný moment, kterým Klecanda všechny ujistil o své kompetenci. „Situace je ještě horší, než říkáte. Vím o dívce, která se ani s 90 body na žádnou školu nedostala,“ zní další jeho výrok, který bezesporu studentům před zkouškami přidal na optimismu.

Odpovědnost odmítá přebrat i ministr Mikuláš Bek nebo hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Jak pomůže neúspěšným dětem ministr práce Marian Jurečka? A kdy se konečně podaří celý problém vyřešit? To všechno vám poví Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí.

Přečtěte si Šťastné slovo:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované