Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Za plné školy nemůže ministr ani kraje. Vina je na rodičích

Šťastné pondělí o bídě českého školství.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Na střední školy nastoupil silný ročník, a kapacity tak logicky nestačí. Kdo ale mohl vědět, že se něco takového stane? To jako mají na ministerstvu a na krajských úřadech koukat do statistik!

Článek

Jsou to ročníky 2008, 2009 a 2010, které byly za posledních 30 let populačně nejsilnější. Dalo by se tak předpokládat, že si toho nejpozději při jejich nástupu do školky někdo všimne a pochopí, že běžné kapacity škol tentokrát stačit nebudou. Jenže to se nestalo.

A tak jsme svědky příběhů, kde si rodiče zoufají a reálně se bojí toho, až jejich patnáctileté dítě půjde místo na střední na úřad práce.

Kdo za to může? To je poměrně složitá otázka. Školky a základní školy zřizují obce, střední školy kraje a nad tím vším dohlíží ministerstvo školství, kde se od roku 2008 vystřídalo celkem 13 ministrů a ministryň. Jenže to celkem oprávněně rodiče nezajímá, protože platí jedny daně a očekávají za ně od státu aspoň elementární služby.

O to víc jsou pak překvapivé některé výroky politiků, třeba ten od středočeského radního pro školství.

Žáci se v určité době dostali a dneska se nedostanou. Platí to i ve sportu, když se narodíte v nějaké věkové kategorii, tak musíte být lepší.
Milan Vácha (STAN)

Zkrátka vám někteří politici vzkazují: „Za to, že je tolik dětí, si můžete sami. Neměli jste si jich tolik pořizovat.“

Jenže nedostatečné kapacity nejsou jediným problémem českého školství – stále tady máme málo učitelů i školních psychologů, zastaralý způsob přihlašování i přijímacích zkoušek a naprosto nepochopitelný nedostatek nabídky všeobecného středního vzdělání, i když po něm je obrovská poptávka.

Co nás ve školství čeká v následujících letech a proč si politici silných ročníků nevšimli, na to odpovídá Jindřich Šídlo v úvodním videu.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, twitteruinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované