Hlavní obsah

Sportovní bafuňář vs. zkorumpovaný politik. Hádka o to, kdo víc zkazil sport

Dolejší na křižovatce, reportážní rubrika ze Šťastného pondělí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Některé sportovní kluby a svazy si stěžují, že nedostaly přislíbené dotace.

Článek

Ministr školství Petr Gazdík z hnutí STAN a šéf České unie sportu Miroslav Jansta se dohadují, kdo může za současný mizerný stav sportu. Důvodem jsou aktuální problémy se zaseknutým financováním a také bídné výsledky na nedávné zimní olympiádě.

„V minulosti sportovní svazy měly k dispozici unikátní financování Sazkou. A to dopadlo tak, jak dopadlo, loterijní firma skončila v insolvenci a přišly o ni. Teď tu máme Národní sportovní agenturu, kterou si přály, a znovu ta situace není dobrá a musí se to řešit. Takže můžeme za to my, politici, kteří to v minulosti umožnili, ovšem pod tlakem takzvaných bafuňářů,“ popisuje situaci ministr Gazdík.

Tím ale rozčílil Miroslavu Janstu, který mluví o „blábolech“ a pokračuje v ostrém tónu: „Slovo bafuňář nesnáším. To říká někdo, kdo nerozumí sportu. To říká opovržlivě, protože on sám je zkorumpovaný politik. Já budu říkat zkorumpovaný politik. Oni se zkorumpují mocí. Když nám budou říkat bafuňáři, tak my jim zkorumpovaní politici,“ rozzlobil se mocný sportovní boss.

Co stojí za takovým výbuchem? Nový kabinet Petra Fialy po nástupu k moci zjistil, že ideálně nefunguje Národní sportovní agentura, přes kterou nově tečou dotace do sportu místo Ministerstva školství. Na vládu se teď obracejí sportovní svazy a kluby, že jsou bez peněz.

„Agentura je nezdařený experiment Andreje Babiše, který chtěl uplácet sportovce na obcích a ve městech. Nefunguje to. Dnes mi volají jak starostové, tak předsedové sportovních klubů a stěžují si na to, jakým způsobem je nakládáno s jejich dotací. Žijí v nejistotě a nevědí, zda jim peníze budou vyplaceny,“ vysvětluje současný ministr školství.

Nová vláda zjistila, že šéf agentury je podle současných stanov velmi těžko odvolatelný a že je mimo kontrolu. To chce změnit. „Změníme zákon o podpoře sportu, aby vedení Národní sportovní agentury mělo nad sebou nějaký orgán dohledu. Dnes jsme ve fázi, kdy se tam rozděluje asi sedm miliard, a my pořádně nevíme, na co. Nemá to řádnou koncepci a nevyhovuje to vlastně vůbec nikomu,“ dodává ministr Gazdík.

Předseda Česká unie sportu Miroslav Jansta však říká, že chyba je v politicích, protože stát dává dlouhodobě do sportu málo peněz v porovnání se srovnatelně velkými zeměmi jako je Rakousko, Švýcarsko nebo Maďarsko. A agenturu považuje za polovičaté řešení.

„My jsme chtěli ministerstvo sportu. Prostě svého člena ve vládě, aby celý národ věděl, na koho má nadávat. A ten aby věděl, co má pro to dělat. Dnes máme Ministerstvo školství, které se stará o tělocviky, obrana má Duklu, vnitro Olymp. A pak je tu agentura. Ten sport je u nás rozplizlý,“ míní Miroslav Jansta.

Podívejte se na video, kde uslyšíte další argumenty.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované