Hlavní obsah

Šťastné pondělí: ODS už ví, jak dobře vládnout. Musí se zbavit Fialy

Šťastné pondělí o nešťastné ODS.Video: Šťastné zprávy, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

ODS má vážný problém: nepodařilo se jí do úsporného balíčku prosadit skoro nic, co před volbami slibovala. A to v podstatě odpovídá libovolnému jinému angažmá strany ve vládě, které nakonec vždy skončilo neslavně.

Článek

ODS slibovala nižší základní sazbu DPH – zůstává stejná. ODS slibovala zrušení daně z nemovitosti – zaplatíte násobně víc. Nezvýší žádné daně – zvyšují se jich spousty. Zkrátka ODS narazila na svého nejhoršího nepřítele, kdykoliv se dostane z opozice do vlády: ekonomickou realitu.

A tak se dá předpokládat, že i tento turnus ODS ve vládě dopadne podobně jako ty předchozí. Jen pro připomenutí, všichni její předsedové, tedy Václav Klaus, Mirek Topolánek i Petr Nečas, se stali premiéry – a všichni skončili ne zrovna skvěle.

Před volbami můžete slíbit v zásadě cokoliv. Po vstupu do vlády ovšem obvykle zjistíte, že situace je mnohem komplikovanější, než jste si uměli v blaženém opozičním nevědomí představit.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Pro občanské demokraty ovšem konec každého z nich znamenal skvělou zprávu. Strana se opět mohla soustředit na to, co jí jde nejlépe: Snít o tom, jak bude vládnout, aniž by se její představitelé museli ohlížet na realitu, ekonomy nebo koaliční partnery.

Jak tenhle nezvratný osud ovlivní Petra Fialu? A jak by vypadalo takové ideální vládnutí ODS? Na to vám odpoví Jindřich Šídlo v úvodním videu.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, twitteruinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované