Hlavní obsah

Proč nám berete chlapce? Proti invazi protestují v Rusku matky odvedenců

Svět bez obalu Milana Šímy: Po celém Rusku probíhá částečná mobilizace. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin minulou středu nařídil v Rusku částečnou mobilizaci. Krok vyvolal protesty v řadě ruských měst a regionů.

Článek

Sociální sítě mezitím v posledních dnech zaplavily snímky prchajících mladých mužů, dlouhých kolon na ruských hraničních přechodech a přeplněných letišť.

První mobilizované Rusy už odvezly autobusy do středisek vojenské správy, kde počkají, než je armáda vyšle na výcvik a na frontu na Ukrajinu.

K emotivním situacím při odchodu ruských mužů, kteří se loučí se svými rodinami, dochází v téměř všech oblastech Ruska.

Podle neoficiálních informací se mobilizace vyhlášená ruským prezidentem Putinem má týkat mnohem většího počtu mužů, ne jen vojáků v záloze s vojenskou zkušeností, jak dříve uvedl ministr obrany Sergej Šojgu. „Kreml nebude mobilizovat kategorie mužů, o kterých mluvil ministr obrany, ale všechny ty, které se jim podaří sehnat. Tak ostatně fungují v Rusku odvody branců i při běžném odvodu. Obvyklá praxe je taková, že se rozešle velké množství povolávacích rozkazů a ti, kteří se dostaví, jsou odvedeni. A o ty, kteří se nedostaví, se většinou už nikdo nestará,“ říká ruský aktivista Sergej Krivenko.

Vagnerova skupina ve velkém verbuje

Donedávna tajemstvím obestřená soukromá Vagnerova armáda otevřeně verbuje v ruských městech potenciální žoldnéře. Dříve se přitom o existenci této ozbrojené skupiny s napojením na Kreml v Rusku prakticky mlčelo. Co se teď změnilo?

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

Mobilizace vyvolala v Rusku rozsáhlé demonstrace a tisíce protestujících byly policií zadrženy. Stovky lidí vyšly do ulic například 25. září v severokavkazském regionu Dagestán. Policie rozehnala dav blokující silnici ve městě Endirej palbou do vzduchu.  V hlavním dagestánském městě Machačkale se konalo protestní shromáždění, na kterém stovky místních obyvatel – převážně žen – skandovaly: „Ne válce!“ Některé z nich se dostaly i do sporu s policií.  „Proč nám berete naše chlapce?“ ptá se jedna z protestujících žen policie. „Kdo byl napaden? Rusko?! To Rusko napadlo Ukrajinu!“

Reklama

Doporučované