Hlavní obsah

Velmi zvláštní cvičení. Ruské válečné lodě blokují ukrajinské pobřeží

Svět bez obalu: Ruské válečné lodě blokují ukrajinské pobřeží. Připravují se na útok?Video: RFE/RL

 

Reklama

Více než 30 ruských válečných lodí je rozmístěno v Černém moři u jižního pobřeží Ukrajiny. V dané oblasti probíhá rozsáhlé vojenské cvičení. To se koná v době, kdy Moskva a Západ stále intenzivně jednají o situaci na Ukrajině.

Článek

Panují obavy, že se Moskva námořními manévry připravuje na agresi vůči Ukrajině. Celá oblast podél ukrajinského černomořského pobřeží je tak totiž ruskými loďmi téměř neprodyšně uzavřena. „K takovému typu uzavření došlo poprvé v historii. Taková koncentrace námořních lodí je opravdu bezprecedentní“, říká v reportáži bezpečnostní expert Mychajlo Samus ze společnosti New Geopolitics Research Network.

Ukrajinské námořní trasy v Azovském a Černém moři procházejí přímo přes červené zóny, které ale teď Rusko kvůli svému námořnímu cvičení uzavřelo. Tyto výcvikové oblasti, kde se cvičí i ostrá střelba, se nacházejí těsně u pobřeží Krymského poloostrova, tedy blízko území, které Moskva v roce 2014 obsadila. Po protestu ukrajinské vlády byla omezení v Azovském moři zrušena, ale omezení v Černém moři nadále zůstala v platnosti.

„Toto cvičení je opravdu, řekl bych, velmi zvláštní,“ vysvětluje v rozhovoru bývalý kapitán ukrajinského námořnictva Andrij Ryženko, který se obává, že ruské námořní cvičení by mohlo být nácvikem možného námořního útoku. Manévrů se účastní raketové křižníky, ponorky a celkem 11 výsadkových lodí. „Pokud by Rusko zahájilo útok, objevily by se zde ale i další varovné signály,“ říká Ryženko. „Především by došlo k masivnímu použití elektronického boje – rušiček. Prostě by rušili všechny druhy komunikace. Za druhé si myslím, že by byl zřejmě proveden i letecký útok. Potřebují deaktivovat a zničit naši kritickou infrastrukturu. K tomu potřebují sabotážní tým, tým pro speciální operace. Takto by to asi proběhlo,“ popisuje Ryženko. Rusko shromažďuje u ukrajinských hranic početná vojska, západní odhady hovoří o více než 150 tisících mužů, která mohou kdykoli zaútočit, což Moskva nadále popírá.

Spojené státy ve čtvrtek dostaly od Ruska reakci na svoje návrhy, které se týkají vyjednávání o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny a v Evropě. Moskva požaduje stažení sil Severoatlantické aliance ze střední a východní Evropy a znovu chce záruky toho, že Ukrajině nebude umožněno vstoupit do NATO. Pokud nedostane závazné záruky, hrozí Rusko opatřeními „vojensko-technického charakteru“. Vzhledem k hrozbě možné invaze uspořádaly policejní a bezpečnostní složky v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny své vlastní cvičení. V přístavním městě Oděsa se obranného cvičení zúčastnili i civilisté. Lidé jsou tu sice klidní, ale zároveň se cítí znepokojení. „Nechci na Ukrajině žádnou válku. Jsme rozumní a mírumilovní lidé. Proč válka?“ odpovídá reportérům RFE/RL jeden z místních obyvatel. „Nejde o válku, ale o politické vyjednávání. Každá strana chce pro sebe lepší podmínky, zatímco my tady trpíme,“ dodává další obyvatelka Oděsy.

Malé ukrajinské námořnictvo by nebylo schopno odrazit ruský útok. Lodě ukrajinské pobřežní stráže ale stále hlídkují ve vodách podél pobřeží Černého moře a monitorují nákladní lodě, které proplouvají úzkým pruhem, který zůstává otevřený. „Obchodní lodě musí uzavřené oblasti objíždět, což komplikuje doručování nákladu a přesuny z jednoho přístavu do druhého. Samozřejmě to ovlivňuje plavbu, což je důsledek hybridní války ze strany Ruska,“ vysvětluje Natalja Humenjuková z Ukrajinské pobřežní stráže.

Námořní obchod je pro ukrajinskou ekonomiku životně důležitý. Šedesát procent vývozu země, například pšenice nebo oceli, se přepravuje přes Černé moře. Za každý měsíc, kdy jsou námořní cesty blokovány, může Ukrajina podle studie Kyjevské ekonomické univerzity přijít až o 5 miliard dolarů, tedy o 3 % svého HDP.

„Jedním ze skutečně rizikových scénářů je, že by Rusko mohlo Ukrajinu odříznout od moře. To znamená, že by byly námořní cesty zablokovány,“ myslí si bývalý ukrajinský ministr obrany Andrij Zagorodňuk.

Moskva ale obvinění, že námořní cvičení nějak blokuje dopravu po moři, odmítá. A některé lodě se přes blokovanou zónu opravdu dostaly.  „Přes tuto oblast se stále pluje. Bude velmi zajímavé, co Rusko udělá, aby to zastavilo, protože to vlastně nejsou ukrajinské lodě. Jsou to mezinárodní lodě mezinárodních společností,“ říká bezpečnostní expert Mychajlo Samus.

Ukrajina nicméně už doporučila všem leteckým společnostem, aby se vzdušnému prostoru nad Černým mořem vyhýbaly. A i kdyby se Rusko nakonec rozhodlo, že invazi nepodnikne, mohlo by narušení černomořských obchodních cest významně oslabit ukrajinskou ekonomiku.

Více v úvodním videu.

Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované