Hlavní obsah

Video: Mohla by ukrajinská armáda vzdorovat ruské invazi?

Svět bez obalu: Mohla by ukrajinská armáda vzdorovat ruské invazi? A jak dlouho?Video: RFE/RL

 

Reklama

Přibližně 127 tisíc ruských vojáků se nyní nachází v těsné blízkosti Ukrajiny, a to včetně námořních sil. Někteří zahraniční pozorovatelé tvrdí, že případný ruský útok by byl velmi rychlý a zdrcující.

Článek

Ukrajinští experti s názorem svých zahraničních expertů nesouhlasí. Oponují, že ukrajinské ozbrojené síly, které jsou v početním oslabení, jsou přece jen silnější, než se na první pohled zdá. „Díky společným misím se Spojenými státy, Velkou Británií a Kanadou absolvovala ukrajinská armáda dva nebo tři pokročilé výcvikové kurzy. Začalo to koordinací mezi prapory a nyní se to dostalo až na úroveň brigád. Vojáci cvičili se zcela novými technologiemi a zbraněmi, jako jsou dělostřelecké průzkumné systémy, signální zpravodajství, systémy elektronického boje a bezpilotní letouny,“ tvrdí ukrajinský vojenský expert Serhij Hrabskij. Ukrajinská armáda trpěla mnoho let nedostatečným financováním a rozsáhlou korupcí. Její stav se však začal zlepšovat, a to od chvíle, kdy Ruskem podporovaní separatisté ovládli část východní Ukrajiny a ruské jednotky se zmocnily Krymu.

Obrana během posledních let investovala obrovské úsilí, aby svou armádu výrazně rozšířila, vybavila a profesionalizovala. Jejím cílem bylo přiblížit se standardu NATO. Vzhledem k omezeným financím ji nicméně již nebylo možné významně kvalitativně vylepšovat.

Na vypjatou situaci na ukrajinsko-ruské hranici reagoval i Západ. V minulých dnech byla na Ukrajinu například dopravena zásilka protitankových raketových systémů z Velké Británie. Kyjev dlouhodobě podporují Spojené státy, které dodaly protiletadlový radar, munici, hlídkové čluny nebo protitankové střely Javelin. „I ta nejdražší raketa – Javelin, která stojí 100 tisíc dolarů, je mnohem levnější než tank. Řečeno ekonomickou terminologií, Javeliny jsou v poměru cena/kvalita mnohem efektivnější než tanky,“ dodává Hrabskij.

Ale i s pomocí Západu je výzbroj ukrajinské armády stále spíše poddimenzovaná. „Od roku 2014 poskytly Spojené státy Ukrajině obrannou podporu v hodnotě více než 2,5 miliardy dolarů,“ rozebírá analytik Robert Burns z agentury AP. „Je dobré mít na paměti, že i s touto pomocí má ruská armáda nad ukrajinskou značnou převahu. A to nemluvím o tom, že existuje ještě palčivější rozdíl na moři a ve vzduchu: pokud jde o leteckou a námořní sílu, mají Rusové daleko větší převahu.“ Rusko má 15krát více útočných vrtulníků než Ukrajina a 23krát více stíhacích letounů. Rusko má také 5krát více tanků a 16krát více válečných lodí, a to bez započítání letadlových lodí a ponorek.

Mnozí západní odborníci jsou přesvědčeni, že by ruské jednotky Ukrajinu obsadily za několik málo týdnů, nebo dokonce dní. Rusko ale nadále popírá, že by masivní posilování vojsk na hranicích s Ukrajinou bylo přípravou na invazi.

Jestli jde pouze o snahu zastrašit, anebo o reálnou hrozbu, ukáží následující týdny.

Více v úvodním videu.

Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované