Hlavní obsah

Podpora Ukrajině. Kanada posílá speciální jednotky, Británie zbraně

Ukrajinská armáda trénuje s protitankovými střelami Javelin, které jí dodávají Spojené státy.Video: twitter.com/DefenceU

 

Reklama

aktualizováno •

Británie poskytla Ukrajině lehké obranné systémy, které pomohou, „pokud se na Ukrajinu povalí tanky“. I kanadské speciální jednotky mají podle stanice Global News odradit Rusko od agrese vůči Ukrajině.

Článek

Kanada vyslala na Ukrajinu malý kontingent speciálních jednotek. Učinila tak poté, co minulý týden skončily bez úspěchu rozhovory mezi Západem a Ruskem o zmírnění napětí na rusko-ukrajinské hranici. Informovala o tom v pondělí večer kanadská stanice Global News.

Mluvčí kanadského velitelství pro speciální operace uvedl, že zprávu nemůže potvrdit. Uvedl ale, že kanadské speciální jednotky od podzimu 2020 pravidelně podporují ukrajinské bezpečnostní složky.

Rusko shromáždilo u hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků. Kyjev tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci odůvodnit. Rusko, jež v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi. Moskva zároveň požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance.

Přítomnost kanadské jednotky pro speciální operace je součástí snahy NATO odradit Rusko od agrese vůči Ukrajině a identifikovat způsoby, jak podpořit ukrajinskou vládu, uvedl Global News s odvoláním na blíže neupřesněné zdroje. Jednotka má rovněž za úkol pomoci vypracovat evakuační plán pro kanadský diplomatický personál v případě ruské invaze v plném rozsahu.

Kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová v pondělí zahájila týdenní návštěvu Kyjeva. S ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem jednala o možnostech odvrácení „agresivních akcí“ Ruska.

Kanada, kde žije po Ukrajině a Rusku třetí největší populace Ukrajinců na světě, udržuje od roku 2015 na západní Ukrajině výcvikovou misi v počtu 200 vojáků, připomněla agentura Reuters. V neděli vyzvala Kanada své občany, aby se vzhledem k možné „ruské agresi“ vyvarovali zbytných cest na Ukrajinu.

Británie dodala obranné systémy

Kvůli možnému ohrožení ze strany Ruska už začala Británie dodávat na Ukrajinu lehké obranné systémy. V pondělí to oznámil britský ministr obrany Ben Wallace s tím, že v zemi bude i menší počet Britů, aby poskytl výcvik ukrajinské armádě.

Wallace podle agentury Reuters nespecifikoval, jaké zbraně Londýn Kyjevu přesně poskytuje. „Nejsou to strategické zbraně a nepředstavují pro Rusko žádnou hrozbu. Používají se při sebeobraně,“ ujišťoval ministr.

„Donutí to ale lidi zastavit se a zamyslet se nad tím, co dělají. Pokud se na Ukrajinu povalí tanky, podniknou invazi, stanou se (zbraně) součástí jejího obranného mechanismu,“ dodal Wallace. Ukrajina Británii za její pomoc poděkovala.

Experti oslovení britským deníkem The Guardian usuzují, že by se mohlo jednat o lehké protitankové střely nové generace s dosahem několika stovek metrů. Systém podle nich funguje podobně jako protitankové střely Javelin, které Ukrajině od roku 2018 dodávají Spojené státy, ale zároveň je o něco slabší.

Britská letadla, která pravděpodobně zbraně na Ukrajinu doručovala, se vyhnula německému vzdušnému prostoru, byť by jim to zkrátilo cestu. Server UK Defence Journal to spojuje s politikou nové německé vlády neposkytovat Ukrajině ani zbraně určené k sebeobraně, což ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v prosinci zdůvodňovala názorem, že další vojenská eskalace by nezlepšila bezpečnost Ukrajiny.

Britské ministerstvo obrany na dotaz deníku Bild uvedlo, že Londýn ani nepožádal o průlet nad spolkovou republikou, takže mezi státy nevznikl žádný spor. Úřad ale neodpověděl na otázku, proč se Královské letectvo Německu vyhnulo.

Britský ministr Wallace v parlamentu zdůraznil, že nechce Ukrajině poskytovat falešné naděje na pomoc britských vojáků v případě ruské invaze. „Musím být upřímný. Rusko má nejsilnější ozbrojené síly v Evropě. Ukrajina není členem NATO a bylo by falešnou nadějí říct, že britské síly půjdou v takové situaci jednostranně na Ukrajinu bojovat společně s Ukrajinci,“ citovala Wallace stanice Sky News.

Wallace vedle toho pozval ruského ministra obrany Sergeje Šojgua na návštěvu Británie, aby se pobavili o svých bezpečnostních obavách. „Stávající překážky jsou velké, ale ne nepřekonatelné. Pořád doufám, že diplomacie převáží. Záleží to na prezidentu Putinovi,“ uvedl Wallace.

Reklama

Doporučované