Hlavní obsah

Rusové na nás zaútočí, až se bude Západ dívat jinam, myslí si Ukrajinci

Svět bez obalu: Reportéři Rádia Svobodná Evropa provedli ve Lvově anketu mezi obyčejnými Ukrajinci. Ptali se jich, zda se bojí ruské invaze.Video: RFE/RL

 

Reklama

Napětí na ukrajinsko-ruské hranici nepolevuje. Moskva stále drží v oblasti vojska a techniku, jednání světových lídrů zatím řešení nepřineslo. Co si myslí obyčejní Ukrajinci? Obávají se ruské invaze?

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa hovořili s obyvateli západoukrajinského Lvova. Ptali se jich, zda se obávají příštích měsíců.

„Myslím, že Rusové mají v úmyslu na nás zaútočit, ale mezinárodní tlak jim to jen tak lehce nedovolí. Informace o tom by se dostaly do celého světa. A ať se na to díváte jakkoli, tak je teď brzdí jen americké a evropské sankce,“ myslí si Taras, jeden z oslovených.

„Od Putina se dá čekat cokoli. Zejména až bude spuštěn nový plynovod Nord Stream 2. Pak můžeme očekávat všechno,“ obává se Stepan. „Nevím, co říct o Rusku a Ukrajině, protože je to s oběma zeměmi nekonečný příběh. Myslím, že to ale není problém prostých lidí. Je to o prezidentech Ruska a Ukrajiny,“ sděluje svůj pohled na věc Alina.

Podle Bohdana už Ukrajinci výhrůžkám přivykli: „Od roku 2014 žijeme pod Damoklovým mečem, lidé si na neustálou hrozbu už zvykli. Člověk se tomu přizpůsobí, když se to táhne tak dlouho. Také tady na západě Ukrajiny cítíte mnohem menší tlak, než jaký je na lidi na východě země.“

„Myslím, že k válce může dojít, ale Rusko čeká na nejlepší možnou příležitost,“ domnívá se Andrij, další oslovený obyvatel Lvova. „Teď pro ně asi není ta správná doba, protože všechny oči světa jsou upřeny na Ukrajinu. Ale pokud bude svět, zejména západní země jako Spojené státy a Evropská unie, více rozptýlen svými vlastními problémy, tak na nás Rusko udeří. Možná až dojde k nějaké krizi mezi Čínou a Spojenými státy, což se může lehce stát, a Západ pak bude zaneprázdněn něčím takovým, tak bude Ukrajině podle mě hrozit reálné nebezpečí,“ dodává Andrij.

Ruské ministerstvo zahraničí minulý pátek zveřejnilo seznam bezpečnostních záruk, které požaduje od Spojených států a NATO v zájmu snížení nynějšího napětí v Evropě (psali jsme zde). Pro sebe však Moskva žádné vstřícné jednostranné ústupky nezmínila.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované