Hlavní obsah

Sovětské stroje po úpravách. Češi na Ukrajinu posílají modernizované T-72

Svět bez obalu: V českém závodě ve Šternberku se modernizují tanky T-72. Na úpravách se podílí i 150 ukrajinských zaměstnanců. Video: RFE/RL

 

Reklama

Nové vybavení a vylepšené pancéřování dostávají v závodě ve Šternberku tanky T-72. Na modernizaci se podílí i 150 ukrajinských zaměstnanců, které zde zaměstnává společnost Excalibur Army. Upravená technika pak putuje na Ukrajinu.

Článek

„Když jsme z Ukrajiny odjížděli, tak nebylo moc zemí, které by nám nabízely práci. Chtěl jsem si najít zaměstnání, které by bylo nějak spojené s Ukrajinou,“ říká Jurij Kšišněvskij ze středoukrajinského města Vinnycja.

„Člověk má pocit, že svou prací pomáhá tu válku ukončit dřív. Díkybohu zůstal náš dům na Ukrajině pořád celý. Myslím, že tam zůstane i díky klukům, kteří tu zemi brání,“ věří Jurijova krajanka Hanna Pidvysotská, která se také podílí na modernizaci tanků.

Asi 90 objednaných tanků, které prochází modernizací, bylo původně vyrobených v bývalém Československu a Polsku. Zkušení ukrajinští vojáci by si měli upravené T-72 rychle osvojit.

„Oproti osmi týdnům, což je běžný výcvik potřebný pro nevycvičenou posádku tanku, jsou ukrajinští vojáci schopni pochopit během pěti dnů, jaké jsou rozdíly, a pak se vrátí domů,“ říká šéf Excalibur Army Richard Kuběna. Firma patří do holdingu Czechoslovak Group.

Přečtěte si

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky si stěžoval na neustálý proud zbraní mířících na podporu napadené Ukrajiny. Trnem v oku mu zřejmě jsou hlavně raketomety z Česka.

Na staré tanky se přidělává reaktivní pancéřování kvůli protiraketové obraně a také nové termokamery. Posádky modernizovaných tanků T-72 tak mohou detekovat cíle na mnohem větší vzdálenost.

„Tento tank byl modernizován a je připraven k odeslání na Ukrajinu,“ ukazuje na modernizovaný tank autor reportáže Jury Baranjuk z televize Current Time.

Tanky se nakupují po celém světě a některé jsou ve velmi špatném stavu. V takových případech je nelze modernizovat a musí se přestavět od základu.

„T-72 jsou nakupovány po celém světě. Některé byly uskladněny pod širým nebem a rozebrány na náhradní díly. V některých případech je nelze modernizovat a musí být postaveny od základu znovu,“ vysvětluje novinář.

V České republice proběhla i sbírka na dodávku pick-upů s protiletadlovými zbraněmi. Na Ukrajinu byly zatím dodány čtyři tyto vozy.

Reklama

Doporučované