Hlavní obsah

Ukrajinci jsou naši bratři. Nechceme s nimi bojovat, ozývá se v Moskvě

Svět bez obalu: Co si myslí obyčejní Rusové? Jaký mají názor na invazi?Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské jednotky se stále hromadí na ukrajinských hranicích. Jednání světových lídrů je zatím bezvýsledné. To vyvolává obavy z invaze. Co si myslí obyčejní Rusové?

Článek

Redaktoři Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) se vydali do ulic Moskvy zjistit, jaká je nálada veřejnosti. Obyvatelů metropole se ptali, jestli je znepokojuje vyhlídka na konflikt s Ukrajinou a zda jsou v případě nutnosti připraveni zúčastnit se ruského vojenského tažení proti sousední zemi. Několik odpovědí vybíráme.

„Pokud se ruská vláda rozhodne zaútočit na Ukrajinu, půjdete bojovat do války?“ ptá se reportérka náhodně vybraného Moskvana. „Ne, v žádném případě,“ odpovídá muž. „Proč ne?“ doplňuje reportérka otázku. „Protože Ukrajinci jsou naši bratři.“ Reportéři se ale setkali i s podporou ruské invaze: „Jako vojenská lékařka bych do války musela jít a můj manžel, který je policista, také. Pokud budeme mobilizováni, půjdeme. Je to naše vlastenecká povinnost,“ říká žena.

„Myslím, že máme vojenské jednotky, které se cvičí na takovéto operace. Nemyslím si, že by se běžní občané museli účastnit bojových akcí mimo území Ruské federace,“ věří další oslovený muž. Další dotazovaná žena považuje myšlenku bojovat se sousední Ukrajinou za absurdní: „Myslím, že je to absurdní. Je to absurdní válka. Proč bychom ji měli vést? Nerozumím tomu.“ „Jistě, pokud dostaneme rozkaz. Nejsem na to sice připraven, ale nebudeme mít na výběr,“ říká postarší Moskvan.

„Proti komu bychom měli vést válku? Proti obyčejným lidem? Jsou tam děti, staré babičky a dědečkové. Mám tam příbuzné. To by člověk musel být úplný idiot, aby tam šel bojovat. Ukrajina byla součástí Sovětského svazu. Máme tam víc příbuzných, než byste spočítal,“ zlobí se oslovená žena na reportéry.

Další z oslovených nevidí pro válku žádný důvod: „Nikdo tu válku nevyhlásí. Je to jen blaf.“ „Ne, nebudu bojovat. Nechci riskovat svůj život,“ svěřuje se Moskvan. „Samozřejmě že ne. Mám lepší věci na práci. Proč bojovat? Ukrajina na nás pravděpodobně nezaútočí, tak jaký má smysl tam jít a bojovat? Nejsem příznivcem dobyvačných válek,“ uzavírá anketu v moskevských ulicích poslední oslovený obyvatel ruské metropole.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované