Hlavní obsah

Video: Cherson je napůl mrtvý, říkají místní o osvobozeném městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu Milana Šímy: Obyvatelé Chersonu po osvobození opravují zničené město. Obnova zabere roky.Video: RFE/RL

 

Reklama

Před pěti měsíci se obyvatelé Chersonu se slzami v očích radovali z osvobození od ruské okupace. Město však zůstává na dostřel ruských sil. A jeho obnova není snadná.

Článek

Ukrajinský Cherson Rusové obsadili hned v prvních dnech invaze v únoru 2022. A i když se loni na podzim podařilo ukrajinským silám město osvobodit, boje ho zle poškodily. Jakékoli opravy přitom ztěžuje blízkost ruských pozic.

Místní si stěžují na nedostatek základních potřeb. Pomáhat se snaží dobrovolníci, kteří po městě rozvážejí humanitární pomoc. Jedním z nich je Serhij, který vozí potraviny a stavební materiál. „Je to nebezpečné a stresující kvůli neustálému ostřelování. Ale horší to bylo, když tu byli Rusové,“ svěřil se.

Štáb RFE/RL vzal Serhij k jednomu z poškozených domů, který teď opravuje úplně sám. Nejhorší je, říká, když něco opravíte a Rusové to zničí ostřelováním. „Většinou jsem unavený psychicky. Někdy opravíte střechu a za týden vám řeknou, že je zase poškozená, nebo že už dům vůbec neexistuje. Člověk je z toho pak zoufalý.“

Přesto Serhij nepřestává věřit, že se Cherson podaří obnovit.

Mohlo by Vás zajímat

Rusko v obsazených částech Ukrajiny mohutně opravuje, buduje a poskytuje vysoké penze. Snaží se tím uplatit tamní obyvatele.

Město kvůli ruskému ostřelovaní opustily stovky Ukrajinců. Jiní setrvávají. „Cherson je moje město. Nikam se nechystám. Doufám, že bombardování brzy ustane. Až se tak stane, moji sousedé a moje rodina se vrátí a já se vrátím ke své původní práci,“ přeje si Hanna, která v Chersonu také pomáhá jako dobrovolnice.

Její dům byl zasažen dvěma granáty. Místní se ho teď snaží alespoň částečně opravit. „Vidíte, podlahová deska není zničená. To je dobře. Uděláme provizorní opravu, a až bude klid, tak to pořádně zrenovujeme,“ vysvětluje jeden z mužů. „Cherson je teď napůl mrtvý,“ krčí rameny.

Stejně jako v dalších ukrajinských frontových městech, i v Chersonu bude rekonstrukce velmi náročná. Podle odhadu Světové banky bude na obnovu celé Ukrajiny potřeba nejméně 411 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované