Hlavní obsah

Video: Ještě loni byla poslankyní, teď Švédka bojuje na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: Video: RFE/RL

 

Reklama

Do minulého roku byla Caroline Nordengripová poslankyní za pravicově populistické Švédské demokraty. Poté odjela na Ukrajinu, kde vstoupila do pravidelné armády a cvičí tamní vojáky.

Článek

Bývalá politička Caroline Nordengripová prošla v předchozích letech výcvikem ve švédské armádě, teď se snaží své znalosti předat ukrajinským vojákům.

„Ukrajinský velvyslanec ve Švédsku nám jednou vyprávěl, co se právě děje v jeho zemi. A já se pak po některých jeho slovech podívala na svoje drahé šaty a boty a řekla jsem si, co tady ještě dělám. Já jsem přece voják,“ vysvětluje v reportáži RFE/RL své rozhodnutí Nordengripová.

Ve švédské armádě sloužila u pozemních jednotek na pozici střelce. „Obvykle bylo mým úkolem chránit určené oblasti nebo důležité objekty,“ říká bývalá poslankyně.

Poté, co si vyřídila všechny potřebné dokumenty, přihlásila se Nordengripová do pravidelné ukrajinské armády.

Vidí nějaké rozdíly mezi ukrajinskou a švédskou armádou? „Ve švédské armádě slouží především ti, kteří už mají za sebou brannou službu. To znamená, že už mají větší znalosti. Vojáci, které teď cvičím na Ukrajině, nikdy předtím v armádě nebyli. Učí se ale velmi rychle. Oni se totiž opravdu chtějí učit,“ uvedla třiačtyřicetiletá žena.

Zprávy z bojiště:

Prakticky všem ruským snahám o ofenzivu došel dech, boje o Bachmut ovšem i v uplynulém týdnu probíhaly s neztenčenou silou. Ruské síly byly také dosud nejblíž obklíčení města, ukrajinští obránci je ale vrhli zpět.

Pro snazší předávání bojových zkušeností se Nordengripová učí ukrajinský jazyk.

„Učím se už několik měsíců ukrajinsky, ale ještě se mám co zlepšovat. Umím ukrajinsky povely pro výcvik vojáků, ale mám i tlumočníka, který mi pomáhá.“

Podle bývalé švédské poslankyně, která teď slouží u 47. ukrajinské mechanizované, se její jednotka chystá na bojovou frontu. „Kdy přesně odjedeme, zatím nevím, ale tuším, že to bude docela brzy.“

Caroline Nordengripová v reportáži zároveň vyzývá, aby její švédští spoluobčané pokračovali v podpoře Ukrajiny.

„Měla bych vzkaz pro lidi na Ukrajině. Vaše země je nádherná a stojí za to za ni bojovat. Proto jsem tady i já. A občanům Švédska bych chtěla říct, aby pokračovali v podpoře Ukrajiny. Protože bez zbraní a ekonomické pomoci by Ukrajinci nemohli ve svém boji pokračovat,“ říká.

Reklama

Doporučované