Hlavní obsah

Video: Ukrajinci analyzují sestřelené rakety. Údaje využívá protivzdušná obrana

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinský analytický tým zkoumá, jaké slabiny mají ruské střely. Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusko v posledních týdnech výrazně zesílilo útoky na ukrajinská města. Ty je nyní zažívají prakticky každou noc. Střely páchají škody hlavně na kritické infrastruktuře a útočí na civilisty.

Článek

Ukrajinské protivzdušné obraně se i díky zbraním dodaným ze Západu daří ničit podstatnou část raket či dronů, které Rusové posílají na ukrajinská města. Sestřelená torza následně zkoumají specialisté a snaží se z nich získat informace, které by mohly pomoct zlepšit obranu.

Studují mimo jiné části íránských dronů Šáhid, ruských raket Kinžal, ale i jiných střel.

„Tady to je slavná ruská řízená raketa Kh-101,“ ukazuje reportérovi Rádia Svobodná Evropa analytik Oleksandr, který pracuje v Kyjevském vědeckém výzkumném ústavu. „Byla vyrobena v roce 2021 a útočili s ní na Kyjev. Zde je raketa Kalibr odpalovaná z lodí. Tohle je balistická střela Iskander-K. A tady je íránský dron Šáhid-136,“ popisuje analytik, co právě v ústavu zkoumají.

Rusko se na začátku května pokusilo zničit systém protivzdušné obrany Patriot (psali jsme zde), ale samo nakonec přišlo o svou raketu s pověstí „nesestřelitelná“.

„Toto je balistická raketa Kinžal. Ukrajinská protivzdušná obrana si myslela, že nemá vybavení, aby ji zachytila. Ale tato byla sestřelena a jde o první, kterou se podařilo zničit. Teď ji zkoumají specialisté,“ říká zpravodaj RFE/RL Andrij Kuzakov.

Kreml tvrdí, že jeho hypersonické zbraně jsou příliš rychlé, než aby je bylo možné sestřelit, ale ukázalo se, že i Kinžal má své slabiny. „V některých výškách může dosáhnout hypersonické rychlosti, ale pak se zpomalí,“ vysvětluje ukrajinský analytik.

Ukrajinská protivzdušná obrana

Ukrajincům se v poslední době daří ničit ruské rakety a bezpilotní letouny lépe než v minulosti. Čím to je? Podle experta Tomáše Řepy i tím, že se Ukrajinci rychle naučili pracovat se zahraničními systémy, jako je např. Patriot.

Tento typ střely se podle Oleksandra přibližuje k cíli rychlostí 4500 kilometrů za hodinu. „Tato byla ještě pomalejší. Takže v závěrečné fázi svého letu už není hypersonická a může být některými systémy sestřelena,“ popisuje, jak se podařilo zničit raketu Kinžal.

„Máme i ruskou raketu, o které Kreml tvrdil, že je pro radary neviditelná. Je podobná americké raketě AGM-88 HARM,“ pokračuje v prohlídce zbytků střel analytik. I tento typ střely se podařilo Ukrajincům sestřelit.

Reklama

Doporučované