Hlavní obsah

Rusko se pokusilo zničit Kyjevu americký systém Patriot, byl z toho debakl

Foto: Profimedia.cz

Americký systém Patriot (ilustrační foto).

Reklama

Při ruském pokusu systém zničit přišli o „nesestřelitelnou“ střelu. Americká CNN zveřejnila nové a dosud neznámé podrobnosti o údajném zničení ruské hypersonické balistické rakety Kinžal.

Článek

Dopadlo to přesně naopak, než Rusové chtěli a výsledek překvapil i Američany. Rusko se minulý týden pokusilo zničit systém protivzdušné obrany Patriot, ale samo nakonec přišlo o svou raketu s pověstí nesestřelitelnosti.

Uvedla to americká televize CNN s odkazem na dva nejmenované zdroje z vládních kruhů.

Obsluhu se Ukrajinci naučili rychle

Ruské akci předcházela ukrajinská palba z Patriotu, která mířila na jednu z ruských raket. Podle Američanů jde mimochodem o důkaz, jak rychle se Ukrajinci naučili s moderním americkým systémem zacházet.

Podle Washingtonu nejspíš tehdy – v noci na 4. května – Rusové zachytili signály vysílané Patriotem a zaměřili systém hypersonickou balistickou raketou Kinžal.

Co jsou hypersonické zbraně?

Co si představit pod termínem hypersonická zbraň? Jaké státy jimi disponují? A proč se je Rusko rozhodlo použít, pokud je skutečně použilo? Nejen na tyto otázky se Seznam Zprávy s pomocí odborníků pokoušely přinést odpovědi.

„Termín hypersonické zbraně se vztahuje k rychlosti. Hypersonická zbraň je schopná letu rychlostí více než Mach 5, což je pětkrát rychlost zvuku. Co je ale velmi důležité, nejde jen o rychlost,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy výzkumný pracovník Institutu politologických studií FSV UK Michal Smetana. Více čtěte zde:

Ukrajincům se však podařilo Kinžal sestřelit. „Zdravím ukrajinský národ při příležitosti historické události! Ano, sestřelili jsme raketu Kinžal, která ‚nemá sobě rovnou‘! Stalo se to při nočním útoku 4. května na nebi nad Kyjevskou oblastí,“ napsal minulou sobotu velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Tvrzení Ukrajinců začátkem tohoto týdne potvrdil americký Pentagon.

Podle bezpečnostního analytika Jana Ludvíka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy měl dosud Západ za to, že systémy protiraketové obrany zatím nejsou schopné likvidace hypersonických střel.

„Pokud se ukáže, že systém Patriot dokáže střely Kinžal sestřelit, tak je to jednak velký úspěch pro Ukrajinu, která bude lépe chráněna proti útokům. Zároveň to pravděpodobně vyvolá velký tlak na Rusko a Čínu (země, které hypersonické systémy významně vyvíjejí – pozn. red.), aby nějakým způsobem posilovaly vlastní schopnost tou obranou pronikat,“ vysvětlil Ludvík nedávno Seznam Zprávám.

Ukrajina neupřesnila, kolik systémů má a kde byly rozmístěny, nicméně Německo i Spojené státy uvedly, že Kyjevu poslaly nejméně jeden systém. Nizozemsko poskytlo dva, ale není jasné, kolik jich je v současnosti v provozu. Jejich obsluha navíc není jednoduchá a u každé baterie musí být na 90 lidí, kteří prošli rozsáhlým výcvikem.

Reklama

Doporučované