Hlavní obsah

Bude to výzva i pro Čínu, hodnotí expert zásah ruské „nezničitelné“ zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Letoun MiG-31 (Foxhound), který dokáže nést hypersonickou střelu Kinžal.

Reklama

Hypersonickou střelu Kinžal dosud nikdo nesestřelil. Teď se k tomu hlásí Ukrajina, prý využila americký systém Patriot. Pokud se to potvrdí, Rusko i Čína budou muset zjistit, jak střely vylepšit, říká pro SZ analytik Jan Ludvík.

Článek

Hypersonické střely Kinžal jsou pýchou ruské armády. Zbraně, které se vyznačují svou významnou rychlostí a schopností manévrovat, znamenají velkou výzvu pro protiraketovou obranu, pro kterou je velmi náročné rakety sestřelit. Až dosud se tak zdálo, že je proti nim ukrajinská obrana bez šance.

V sobotu nicméně velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk potvrdil, že ukrajinští vojáci ve čtvrtek nad Kyjevem Kinžal sestřelili za použití amerického protiraketového systému Patriot. Ukrajinská armáda jeho první baterii získala od Západu letos v dubnu.

„Zdravím ukrajinský národ při příležitosti historické události! Ano, sestřelili jsme raketu Kinžal, která ‚nemá sobě rovnou‘! Stalo se to při nočním útoku 4. května na nebi nad Kyjevskou oblastí,“ napsal Oleščuk s odkazem na ruská prohlášení na sociální síti Telegram.

Nevídaný úspěch pro Ukrajinu a velký tlak na Rusko

Střely Kinžal patří mezi řadu nových hypersonických zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018. Tehdy podle agentury Reuters tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě nebo že se dokážou vyhnout protiraketovému štítu Spojených států.

Na Ukrajině použila ruská armáda takové zbraně od loňského března několikrát. Podle dřívějších informací serveru Ukrajinska pravda například při loňském srpnovém úderu na vojenské objekty ve Vinnycké oblasti. Velení ukrajinských vzdušných sil v minulosti připustilo, že jim dostupné prostředky protivzdušné obrany neumožňovaly rakety Kinžal účinně odhalit a zničit.

Co jsou hypersonické zbraně?

Co si představit pod termínem hypersonická zbraň? Jaké státy jimi disponují? A proč se je Rusko rozhodlo použít, pokud je skutečně použilo? Nejen na tyto otázky se Seznam Zprávy s pomocí odborníků pokoušely přinést odpovědi.

„Termín hypersonické zbraně se vztahuje k rychlosti. Hypersonická zbraň je schopná letu rychlostí více než Mach 5, což je pětkrát rychlost zvuku. Co je ale velmi důležité, nejde jen o rychlost,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy výzkumný pracovník Institutu politologických studií FSV UK Michal Smetana. Více čtěte zde:

„Pokud se ukáže, že systém Patriot dokáže střely Kinžal sestřelit, tak je to jednak velký úspěch pro Ukrajinu, která bude lépe chráněna proti útokům. Zároveň to pravděpodobně vyvolá velký tlak na Rusko a Čínu (země, které hypersonické systémy významně vyvíjejí – pozn. red.), aby nějakým způsobem posilovaly vlastní schopnost tou obranou pronikat,“ vysvětlil bezpečnostní analytik Jan Ludvík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Až dosud totiž podle něj Západ tvrdil, že systémy protiraketové obrany nejsou zatím schopné likvidace hypersonických střel. Ludvík nicméně upozorňuje, že sestřelení rakety nemusely západní státy ani očekávat.

Hypersonické zbraně se vyznačují tím, že se pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk. Podle ruské armády mají navíc dolet až dva tisíce kilometrů, z Moskvy do Kyjeva tak dokážou doletět během sedmi minut. Střely, na jejichž vývoji pracuje například i Čína nebo Spojené státy, jsou navíc speciálně navrhovány tak, aby si právě s protiraketovou obranou poradily.

Ruská armáda je využívala k ničení těžce opevněných cílů, jako jsou podzemní bunkry, velké sklady zbraní nebo horské tunely, popsala agentura AP. Moskva navíc všechny své nově vyvíjené hypersonické systémy navrhuje tak, aby byly schopné nést jak konvenční, tak jadernou nálož.

Šlo tak o jeden z významných ruských triumfů, jímž se představitelé armády chvástali. „Ve skutečnosti nikdo jiný takovou raketu nemá. Není možné ji odhalit nebo zachytit,“ tvrdil minulý rok ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS.

„Občas jsou hypersonické zbraně, co do strategického významu, lehce přeceňované. Zároveň ale samozřejmě platí, že díky kombinaci rychlosti a schopnosti manévrovat během letu si velmi dobře poradí s protiraketovou obranou a pro protivníka je zároveň do poslední chvíle velmi obtížné identifikovat, co přesně je jejich cílem,“ vysvětlil již dříve pro Seznam Zprávy výzkumný pracovník Institutu politologických studií FSV UK Michal Smetana.

Teď se zdá, že proti nim uspěl vysoce mobilní systém Patriot, který dokáže ničit cíle až do vzdálenosti 150 kilometrů. Agentura ČTK píše, že je mimořádně zdatný i v zachycení a sledování cílů, které se pohybují rychlostí až 2200 metrů za vteřinu, na vzdálenost až 180 kilometrů.

Ukrajina neupřesnila, kolik systémů má a kde byly rozmístěny, nicméně Německo i Spojené státy uvedly, že Kyjevu poslaly nejméně jeden systém. Nizozemsko poskytlo dva, ale není jasné, kolik jich je v současnosti v provozu. Jejich obsluha navíc není jednoduchá a u každé baterie musí být na 90 lidí, kteří prošli rozsáhlým výcvikem.

Reklama

Doporučované