Hlavní obsah

Video: Ukrajinský chlapec se v Česku léčí s rakovinou. Pořád se mu stýská

Svět bez obalu Milana Šímy: Anton Kocko se v České republice lečí s těžkou nemocí. Začátkem července se v Praze setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinský chlapec Anton Kocko se v Česku léčí s rakovinou mozku. Ve vlasti by to kvůli invazi bylo složité. V Česku ho nakonec osobně podpořil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Před čtyřmi lety Antonu Kockovi diagnostikovali rakovinu mozku. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu je ale léčba dnes čtrnáctiletého chlapce ve vlasti téměř nemožná, a rodina se proto rozhodla využít možnost léčit se v Česku.

Anton Kocko poskytl Rádiu Svobodná Evropa rozhovor, ve kterém mluvil o své nemoci i o setkání s s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během jeho červencové návštěvy Prahy.

„Tohle je moje krásná postel, tady je kancelářská židle a televize,“ ukazuje Anton reportérovi RFE/RL svůj nový domov v Líbeznici. V obci severně od Prahy žije se svou matkou.

Rakovina měla u Antona rychlý průběh.

„Začal jsem omdlévat na ulici. Byl jsem při vědomí, ale nedokázal jsem ovládat své tělo. Také jsem šilhal. Oko mi zůstávalo někde tady. Začali jsme chodit po doktorech a ti mi našli nádor v hlavě. Úspěšně ho odstranili, ale ne celý. Pak nás poslali do jiné nemocnice na chemoterapii,“ popisuje počátky své nemoci chlapec.

Další průběh léčby zastavila ruská invaze na Ukrajinu.

„Neuvědomil jsem si, že se stěny zřítí, když na budovu dopadne bomba. První den bombardování byl vyhlášen letecký poplach. Když mě matka vzbudila, řekl jsem jí: ‚Ještě pět minut.‘ Chtělo se mi strašně spát,“ vzpomíná svůj první útěk před ruským bombardováním.

Od března roku 2022 podstupuje léčbu v České republice v pražské nemocnici v Motole.

„Zpočátku to tady bylo pro mě těžké a náročné. Byl jsem smutný. Stýskalo se mi po mých ukrajinských spolužácích. Dokonce mi našli psychologa, ale nakonec jsem se s tím vyrovnal sám a pochopil, že to byla hloupost. Viděl jsem tady děti, které ani nemohly chodit. Teď už jsem v klidu.“

Anton Kocko se začátkem července sešel v Praze i s prezidenty Petrem Pavlem a Volodymyrem Zelenským. Ze setkání byl nadšený, ale i tak se mu prý stále stýská po domově.

„Antone, bylo mi velkou ctí tě potkat a mluvit s tebou,“ napsal Zelenskyj na telegramu.

Na otázku, co si myslí o současné situaci na Ukrajině, odpověděl chlapec v reportáži: „Nechci tuhle válku, nechci, aby lidé trpěli. Chci, aby už byl mír.“

Reklama

Doporučované