Hlavní obsah

Video: Ukrajinský farmář našel způsob, jak vyčistit zaminovaná pole

Svět bez obalu Milana Šímy: Starý traktor přestavěný na odminovací systém. Video: RFE/RL

 

Reklama

Po ruských jednotkách často zůstávají zaminovaná území, která ohrožují nejenom vojáky, ale i civilisty a komplikují jejich práci. Netradiční způsob řešení vymyslel jeden z farmářů, jenž svůj traktor přestavěl na odminovací stroj.

Článek

Ukrajinský zemědělec Oleksandr Kryvtsov pořídil starý traktor a opatřil ho ochrannými panely z ruských tanků. Stroj zároveň kvůli bezpečnosti ovládá na dálku.

„Je to nebezpečné. Nikomu neradím, aby to dělal tak, jak to děláme my,“ varuje v reportáži RFE/RL ostatní zemědělce Oleksandr Kryvtsov.

Jeho zemědělská farma se nachází nedaleko obce Hrakove, kterou v loňském roce osvobodila ukrajinská armáda. Farmář říká, že vojáci odstranili z malé části jeho pozemku okolo 300 min, ale neměli čas odstranit všechny výbušniny. Kvůli sezoně ale už déle nemohl čekat.

Vylepšil proto jeden z traktorů do podoby obrněného vozidla. „Na jedné straně jsou dva pláty pancíře a na druhé také dva,“ popisuje úpravy traktoru zemědělec.

Stroj doplnil o systém, který umožňuje traktor ovládat na dálku z hlavice bagru zavěšené ze vzduchu poblíž.

„Ani jsem nevěřil, že to dálkové ovládání bude fungovat!“ svěřuje se Oleksandr, který ještě dodává, že traktor už jeden výbuch miny přežil. Byl sice poškozený, ale bylo možné ho opravit.

A pokud se mu podaří pole zorat, chystá se tam vysadit kukuřici a slunečnici.

Ukrajina se v důsledku ruské invaze a okupace stala největším zaminovaným územím na světě, uvádí ve zprávě nevládní organizace Globsec.

Důkladně prozkoumat a zjistit, zda po sobě ruská armáda nenechala munici či výbušniny, je nyní potřeba téměř na třetině území Ukrajiny, na zhruba 174 tisících kilometrů čtverečních.

Reklama

Doporučované