Hlavní obsah

Studuje v USA umění a hraje golf, talent Kousková řekla, co má u ní přednost

Hostem Ušáku byla golfistka Sára Kousková.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Je nadějí českého golfu, v šestnácti se poprvé objevila na turnaji mezi evropskou elitou a jeden dokonce vyhrála. Přesto zůstává amatérkou. Důvodem je studium umění v USA, které dokončuje. Hostem Ušáku byla Sára Kousková.

Článek

Poprvé mohla širší golfová veřejnost zaznamenat jméno Sára Kousková, když absolvovala svoji premiéru mezi evropskou elitou na turnaji Ladies European Tour na Dýšině, když bylo Sáře šestnáct let. Po několika sezonách patří největší česká golfová naděje k těm vůbec nejlepším amatérským hráčkám světa, o čemž přesvědčuje i za „velkou louží“, jako úspěšná studentka univerzity v texaském Austinu. Ale pokud byste čekali, že si jako studijní obor vybrala to, co se od sportovce čeká, tedy sportovní management nebo příbuzné předměty, tak byste se spletli.

Hlavní témata Ušáku se Sárou Kouskovou

02:23 - O studiu umění v USA

04:00 - Jak jí kreativní mysl pomáhá v golfu

05:05 - O škole v Austinu a výchově golfistů

09:53 - Jakou má na turnajích povahu

11:43 - O amatérském a profesionálním golfu

15:01 - O náročnosti hřišť v USA a Evropě

16:20 - Má u ní přednost golf, nebo škola?

20:31 - Proč se více daří českým golfistkám než golfistům

22:44 - Sen o olympiádě v Paříži a vzpomínka na začátky

26:18 - Jak se vypořádat se špatnou ránou při turnaji

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Sára odjela studovat umění. A pochopitelně také hrát a trénovat golf. Vysokoškolské sportovní programy v USA vychovávají skvělé sportovce, kteří jsou schopni se v mnoha disciplínách prosadit do profesionální špičky takřka okamžitě. Mimochodem austinská univerzita se mimo jiné může chlubit tím, že na skvělou kariéru připravila dvojnásobného vítěze Masters a někdejší světovou jedničku Jordana Spietha.

Systém sportovních soutěží je ve Spojených státech zcela odlišný od těch, na něž jsme zvyklí z Evropy. A právě univerzity a vysoké školy v něm hrají nesmírně důležitou roli. Prosadit se v nabité konkurenci, srovnatelné se světovou špičkou, to už chce velký kus talentu a ochoty tvrdě pracovat.

Když začínala Sára v pěti letech s golfem, rozhodně nepřemýšlela, že by se tímto způsobem mohla jednou živit. Zatím to stále ještě neplatí, protože i když už vyhrála jeden turnaj druhé evropské profesionální série a zároveň před pár týdny získala ve Španělsku – jako druhá Češka v historii – účastenskou kartu na Ladies European Tour, žádné finanční odměny dosud jako amatérka pobírat nemohla. Dokonce, pokud se neprofesionalizuje, může o perně vybojovanou kartu zase přijít. Na první pohled jasné řešení. Jenomže Sára chce dostudovat, má před sebou ještě jeden půlrok a hlavně by si chtěla zahrát turnaj pro nejlepších šedesát světových amatérek, jehož poslední kolo se bude hrát ve staroslavné Augustě, dějišti Masters. Zahrát si na tomto hřišti je Sářin velký sen.

Není jediným. Podobně sní mladá česká hráčka i o účasti na příštích olympijských hrách v Paříži. Mluví o nich jako o vrcholu kariéry.

Ovšem v nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět i to, jestli se Sára dokáže na hřišti po nějaké nepovedené ráně rozčílit, jak je to s velkou konkurencí uvnitř vysokoškolského týmu, jestli jsou profesoři nakloněni občas přivřít oči nebo jsou naopak přísní. Zároveň vyprávěla, jaké to bylo po příletu do USA, jestli už „chytila“ texaský přízvuk a jak to má s hráčským sebevědomím. Ušák 196 je připraven.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované