Hlavní obsah

Josef II. měl hraniční poruchu osobnosti, říká autorka seriálu Marie Terezie

Hostem Ušáku byla Mirka Zlatníková.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je známou českou scénáristkou. Naposledy zaujala televizním seriálem o Marii Terezii. Hostem nového Ušáku byla Mirka Zlatníková.

Článek

Každý spisovatel si přeje napsat bestseller, tedy knihu, která bude atakovat horní příčky čtenářského zájmu a prodejnosti. Podobné to bude i u scénáristů, které bude pochopitelně hodně zajímat sledovanost filmů, natočených podle jejich scénářů.

Hlavní témata Ušáku s Mirkou Zlatníkovou

02:25 - Jak se dostala k návrhům kostýmů

03:55 - O televizní sérii Marie Terezie

06:51 - Jak při psaní přistupuje k historii

08:30 - Josef II. a jak je vnímán v Rakousku

12:24 - O práci scénáristky

16:25 - O Marii Terezii a Angele Merkelové

18:18 - O filmu Teorie tygra

21:44 - Jaké to je žít s novinářem

24:38 - Proč není tolik kvalitních scénářů

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Hitem poslední doby byl v českém prostoru seriál O Marii Terezii a její době. Před obrazovkami sledovalo jednotlivé díly ke dvěma milionům diváků, což je při počtu obyvatel České republiky naprosto skvostné číslo. To muselo pochopitelně potěšit všechny tvůrce, včetně autorky scénáře Mirky Zlatníkové.

Mirka je vystudovaná novinářka, mimo jiné uváděla do života některé známé lifestylové časopisy, ale kromě této práce se dostala i ke psaní scénářů. Což není jednoduchá práce. Zvláště, pokud píšete o historických postavách, to si pak musíte nastudovat obrovská kvanta faktů a souvislostí. Navíc, scénář nevznikne tak, že dáte dohromady první verzi a odevzdáte producentovi či režisérovi a odcházíte na dovolenou. Přepisování a přepisování, to je jedna za základních scénáristických činností. Někdy jde o desítky verzí, v jiných případech se jejich počet může pohybovat i v trojciferných číslech.

Marie Terezie je koprodukčním dílem, na němž se podílely čtyři veřejnoprávní televize. Což na jednu stranu nese daleko lepší finanční zabezpečení projektu, na straně druhé potom stojí to, že do konečného tvaru chce mluvit příliš mnoho lidí. Mirka Zlatníková se s něčím takovým potkala především při obhajobě toho, jak vykreslila Josefa II. S jejím pohledem nesouhlasili Rakušané, kteří tohoto syna Marie Terezie vidí jako politického génia, velký vzor, muže bez výraznějších chyb. Mirka naopak, při uznání jeho kvalit, mluví i o znacích psychopata v duši následovníka legendární císařovny.

Ještě před Marií Terezií na sebe Mirka upozornila jako spoluautorka scénáře úspěšného filmu Teorie tygra. Hodně při své práci čerpala z toho, že její tatínek trpěl Alzheimerovou chorobou, kterou hlavní hrdina filmu v podání Jiřího Bartošky předstírá, aby se dostal ze zajetí velmi svázaného života po boku své manželky. Vlastní zkušenost ji velmi pomohla, dobře věděla, o čem píše a co všechno s sebou může podobný osud přinést.

V nejnovějším díle Ušáku se ale můžete dozvědět mnoho dalších zajímavostí a názorů na Marii Terezii, proč jejím předobrazem byla pro Mirku Zlatníkovou Angela Merkelová, jaká je síla ženské manipulace a třeba i to, že Mirka kromě jiného navrhuje i kostýmy, hraje golf a proč nedává dopsané scénáře číst svému příteli, dlouholetému úspěšnému novináři.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované