Hlavní obsah

Docházel jim dech. Dva muži s covidem popsali, jak jim pomohla nová metoda

Záhady Josefa Klímy: Laserová metoda pomohla stovkám lidí s těžkým covidem. Tady jsou příběhy dvou z nich. Stát se zatím k metodě staví opatrně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už řada nemocnic v Česku využívá při léčbě covidových pacientů MLS laser. Lékaři, kteří tuto podpůrnou léčbu zařadili, mluví o skutečné pomoci lidem s těžkým průběhem. Stát se zatím staví k metodě opatrně a chce důkaz efektivity.

Článek

Před necelými dvěma měsíci jsme vysílali reportáž o podpůrné léčbě covidu pomocí MLS laseru. Vyvolala velký ohlas jak v řadách odborné veřejnosti, tak mezi pacienty. Lékařům, kteří metodu laserů používají, se nyní ozývají další nemocnice se zájmem o bližší informace k léčbě.

A ozývají se i pacienti, již mají zájem být přeloženi do zařízení, která tuto metodu používají.

Ne všem nemocnice vyhověly, v některých případech však byli zájemci úspěšní. Redakce natáčela se dvěma z nich.

Radek Svoboda a Martin Jasenský žijí na různých místech Česka a donedávna o sobě vůbec nevěděli. Dohromady je svedly podobné „cesty osudu“ - oba kvůli covidu nezvládali sami dýchat a potřebovali kyslíkovou podporu. Z reportáže Seznam Zpráv se dozvěděli o podpůrné léčbě covidu pomocí MLS laseru a za pomoci svých blízkých se dostali na jeden pokoj do kladenské nemocnice.

„Dostal jsem se sem na základě iniciativy mojí manželky, která mě nechala převézt z Karlových Varů. Já jsem v podstatě nemohl dýchat, byl jsem připojený na kyslíku,“ popisuje Svoboda.

„V pražské nemocnici Pod Petřínem jsem byl přijat na jednotku intenzivní péče s oboustrannou covidovou pneumonií. Po té bezprostřední záchraně života remdesivirem, kortikoidy, jsem se začal nejdříve cítit docela dobře, ale během několika dnů na standardním pokoji jsem pochopil, že něco není v pořádku a můj stav se zhoršoval,“ uvádí Jasenský.

Ortoped z Bostonu

MLS laser je přístroj, který se běžně používá při léčbě ortopedických a revmatologických potíží, ve fyzioterapii a ve sportovním lékařství.

Lékaři se ho ale nebáli použít i jinak - proti covidu. V případě nemoci covid-19 laser podle lékařů stimuluje produkci protizánětlivých proteinů a tlumí takzvanou cytokinovou bouři, tedy zvýšenou imunitní reakci organismu, kvůli které se zhoršuje zdravotní stav pacientů.

Idea využít přístroj v těžkých chvílích pandemie vzešla od bostonského ortopeda Scotta Sigmana na jaře v roce 2020. Sigman brzy získal podporu od nemocnice v Bostonu i z FDA - amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv - a provedl první studii.

První pokus v Kolíně

Úspěchy, které přinesla, zaujaly i lékaře v jiných zemích - mezi nimi také Lukáše Cibulku, primáře rehabilitace v nemocnici v Kolíně. Ten jako první použil léčbu MLS laserem i pro pacienty v Česku.

„Vzhledem k tomu, že výsledky vypadaly dobře a velice nadějně, a vzhledem k tomu, že vlastně na covidovou pneumonii více méně není jiná než symptomatická léčba, tak jsme oslovili i etickou komisi naší nemocnice a dostali jsme souhlas k použití,“ vzpomíná Cibulka.

Ukázalo se podle něj, že léčba zabírá už během několika dní. A to i na vážné případy. Podle Cibulky laser pomáhá i lidem, kteří covid-19 prodělali a mají následné obtíže. Postup lékaři kontrolovali průběžně na rentgenu.

Výsledek překvapil i samotné doktory - loni v říjnu zahájili terapii covidových pacientů a pokračovali po celou dobu pandemie.

Ke Kolínu se přidala i oblastní nemocnice v Kladně. Ta jako první na světě aplikovala léčbu i na pacienty v akutním stavu s potřebou plicní ventilace.

„Začali jsme s aplikací léčebné terapie jak na standardním oddělení, tak na ARO pro pacienty v těžším až nejtěžším stavu. Samozřejmě, že na standardním pokoji se pacienti zlepší asi víc, ale je to dáno tím, že u nás na ARO jsou pacienti v pokročilém stadiu,“ vysvětluje Lukáš Rokos, primář JIP v Kladně.

Ministerstvo chce důkaz efektivity

V Česku už byly MLS laserem úspěšně ošetřeny stovky pacientů s akutním covidovým zápalem plic. Přesto léčbě řada lékařů nevěří a mnohé nemocnice o možnosti využít tuto technologii pro covidové pacienty ani nevědí.

Skepticky se k metodě vyjadřuje například lékařka Martina Koziar Vašáková, náměstkyně bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha: „Není žádná solidní evidence. Berme to jako jejich klinickou studii, ale ten důkaz efektivity není výrazný.“

Lékaři, kteří mají s metodou osobní zkušenost, ale terapii pomocí MLS laserů za experiment nepovažují. „Samozřejmě ne všechny myšlenky jsou dobré, ale pokud už vidíte, že se to používá na deseti, dvanácti pracovištích v republice a je o tom vydáno 1012 článků, tak to asi nebude nějaká experimentální studie,“ obhajuje léčbu kladenský primář Lukáš Rokos.

Lékaři, kteří metodu pacientům aplikují, mají s léčbou dobré zkušenosti a nadále v ní pokračují.

Výhodou terapie je, že se dá použít ve všech stadiích covidového zápalu plic a na rozdíl od léků má podle zdravotníků minimum nežádoucích účinků.

I když někomu pomůže více a jinému méně, pro pacienty může být podle primáře Rokose jedině benefitem: „Ten laser v principu nemůže pacienta poškodit. Takže pokud i v nějakém malém procentu pomůže - nemusí to u každého být na 100 procent, tak si myslím, že má smysl to dávat. Protože pro pacienta jinak nemůžeme moc udělat. Léčíme symptomaticky, to znamená léčíme následky toho postižení, té infekce.“

Přibývají další nemocnice a zdravotnická zařízení

Díky dobrým zkušenostem se postupně přidávají i další nemocnice. Vojenská nemocnice v Brně, nemocnice v Berouně, Jablonci, Liberci nebo v Kroměříži, kde se o tuto léčebnou metodu zajímají už déle, jak redakci potvrdila mluvčí Veronika Salmenová: „Prošli jsme si zkušenosti z jiných pracovišť a pořídili jsme ho. Láká nás také to, že laser využijeme i pro následnou postcovidovou a posttraumatickou léčbu v rámci fyzioterapie.“

Velké nemocnice v Praze si od metody MLS laseru v léčbě covidu zatím drží odstup.

„Ve FN Motol tuto metodu nevyužíváme. Jde o experimentální léčbu, která nemá oporu v doporučených postupech,“ uvedl na dotaz redakce například tiskový odbor motolské nemocnice.

Primář Rokos se proti takovému tvrzení opakovaně vymezuje: „Ať mi někdo řekne, čím laser škodí, nebo proč bychom ho neměli dávat. Kdybychom museli se vším čekat na nějaké velké studie, tak se žádný velký pokrok v medicíně nikdy neudělá.“

O nutnosti provedení rozsáhlejší studie je přesvědčený i profesor Leoš Navrátil, který se léčebným účinkům laserů věnuje přes 30 let a stál na samém začátku jejich používání pro léčebnou terapii v Česku.

„V medicíně není nic, co by snad bylo 100%. Každé ‚něco‘, co se nově objeví, má v medicíně příznivce, nebo nechci říct přímo odpůrce, ale lidi, kteří ke všemu přistupují opatrně. Takže - znám výsledky, ale je jasné, že to bude ještě vyžadovat další a další vyšetření a pochopitelně by bylo skvělé to prokázat i v rámci experimentální medicíny, abychom měli jistotu.“

Nový kabinet Petra Fialy metodu MLS laseru úplně nezavrhuje.

„Pokud odborná společnost podá návrh na zařazení výkonu spolu s medicínskými důkazy o efektivitě, pak se tím bude pracovní skupina seznamu zdravotních výkonů určitě zabývat. A Ministerstvo zdravotnictví následně vydá rozhodnutí,“ sdělil redakci Ondřej Jakob, mluvčí ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Radek Svoboda a Martin Jasenský MLS laseru důvěru dali. A hovoří o štěstí.

Svoboda byl po dvoutýdenní terapii propuštěn domů. „Pro mě tam byl obrovský progres. Dneska bych měl jít domů v podstatě bez kyslíkové podpory,“ říká s vděkem.

Jasenský na výsledek teprve čeká, je v polovině terapie. I přes přidané zdravotní komplikace se ale už teď cítí lépe. Když začala reportáž vznikat, nedokázal s reportérkou kvůli dýchacím obtížím ani mluvit, napsal jen dopis. Teď komunikuje: „Léčba MLS laserem mi a mé rodině dala naději, že masivní poškození plic snad bude řešitelné. A jednou, za řadu týdnů a měsíců, se snad vitální kapacita plic obnoví natolik, že budu moct vést normální život.“

Další podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované