Hlavní obsah

Soud ho potrestal, že si půjčoval a nevracel. V činnosti pokračuje dál

Záhady Josefa Klímy: Připravil nevidomého hudebníka o milion a půl a další lidi o statisíce. Přestože ho soud potrestal, pokračuje dál.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Radek Žalud je nevidomý zpěvák. Vystudoval operní zpěv, nahrál spousty populárních písní, účinkoval na televizi Šlágr. Tam se před léty seznámil i s Františkem Markem.

Článek

„Představte si, že za vámi přijde nejbližší kamarád, máte ho za staršího bráchu a řekne vám: Hele, dostal jsem se do finanční tísně, potřebuju pomoct,“ vypráví Radek Žalud.

Radek totiž není jen muzikant, ale shání pro další nevidomé klienty kompenzační pomůcky. Speciální mobily, notebooky a další věci, které jim pomáhají usnadnit život s handicapem. Když mu František nabídl, že mu je může sehnat za výhodnější cenu, věřil mu.

Pak se na něj obrátil, že se dostal do finančních potíží a nemá na nájem. Nepomozte kamarádovi. Celkem z Radka vylákal postupně 1 588 000 Kč. Přísloví „za dobrotu na žebrotu“ se začalo naplňovat za několik měsíců, když měl František vracet. Výmluvy, odklady, nevrátil nic. Radek až tehdy začal zjišťovat, že není sám, komu František dluží a nevrací.

„Nám dluží čtyři sta tisíc korun,“ říká další podvedený Robert Škorpík, který s Františkem svého času podnikal. Už ale vzdal naději, že z něj peníze ještě někdy dostane.

„Mně dluží přes čtyři sta tisíc,“ tvrdí Zdeněk Stočes, který jako majitel nahrávacího studia s Františkem spolupracoval. „Změnil si telefon, přestal komunikovat, ztratil se ze světa.“ I se s ním o peníze soudil. Přestože měl v ruce dlužní úpis, marně.

Špatnou zkušenost s panem Markem má i zpěvačka Marcela Holanová. „Uspořádal koncert v divadle, pak říkal: ‚Peníze nejsou.‘ Tak jsem šla do bankomatu a vybrala peníze, abych aspoň zaplatila hudebníky. Pak jsme se dohadovali, on říkal: ‚Už to máte na účtu, už to letí‘ – ale nikdy nic nepřišlo.“

Není divu, že nevidomý zpěvák Radek Žalud nakonec Františka Marka zažaloval. Soud pro Prahu 4 také letos 13. října Františka Marka odsoudil na dva roky nepodmíněně a náhradu škody. Zatím nepravomocně.

Zdálo by se, že spravedlnosti bylo učiněno zadost. „No, potrestaný sice je, ale na druhou stranu, ty peníze z něj stejně asi nedostanu,“ říká dnes smutně Radek Žalud.

„Navíc nebyly jen moje, půjčil jsem si od rodiny, abych mohl nevidomým klientům koupit to, co jsem jim slíbil. Ale kdybych nevyhlásil veřejnou sbírku, asi bych byl totálně na mizině.“

Jenže před dvěma týdny se na nás obrátila mladá zpěvačka Lenka Hejkalová, uměleckým jménem Kelsí, že má s Františkem Markem čerstvou zkušenost. Nabídl jí pod falešným profilem spolupráci – a začal požadovat peníze.

Kolik po ní chtěl a co jí za to nabídl? Co obsahují nahrávky telefonátů, které si Lenka Hejkalová nahrála? Bude na něj podávat trestní oznámení? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované