Hlavní obsah

Poslanci ANO neměli při projevu respirátor. Dáma s dezinfekcí ale nepřišla

Foto: psp.cz

Ministryně financí Alena Schillerová bez roušky u řečnického pultíku.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně financí Alena Schillerová nebo poslankyně Helena Válková vystoupily ve Sněmovně u řečnického pultíku bez roušky. Místo poté nikdo neutřel dezinfekcí, ačkoli po exposlanci Lubomíru Volnému se to dělalo vždy.

Článek

Když před volbami hovořil u řečnického pultu bez roušky tehdejší poslanec Lubomír Volný, po každém jeho vystoupení přiběhla zaměstnankyně Sněmovny a místo vydezinfikovala. Nic takového se ale nedělo ve středu, kdy taktéž bez respirátoru hovořili před poslanci zástupci hnutí ANO – šéfka státní kasy Alena Schillerová, nová šéfka imunitního výboru Helena Válková nebo poslanci Aleš Juchelka a Roman Kubíček.

Všichni jmenovaní poslanci jsou pravděpodobně očkovaní, jak je už ale známo, i očkovaní mohou koronavirus přenášet.

„Hůře se mi dýchá, celou dobu mám jinak roušku nasazenou a byl jsem ujištěn, že při dodržení vzdálenosti dvou metrů mohu (si respirátor sundat). Také jsem nebyl sám,“ zdůvodňuje poslanec Kubíček v SMS zprávě pro Seznam Zprávy, proč neměl roušku nebo respirátor.

Neupřesnil, od koho ujištění dostal. Sněmovna uvedla, že personál s dezinfekcí je možné zajistit na základě žádosti. Ta ale nepřišla. „To je na řídícím schůze Poslanecké sněmovny a ten o to zatím nepožádal,“ napsala ve vyjádření Martina Lustigová z tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Poslanec Radek Vondráček, který řídil schůzi, na dotaz Seznam Zpráv, proč poslanci ANO nemuseli mít respirátor a nedostali napomenutí, nereagoval. Byl to přitom tehdejší šéf Sněmovny Vondráček, kdo před volbami poslance Volného několikrát napomenul a vyzval, aby si vzal roušku nebo respirátor. Kolem poslaneckého místa neočkovaného Lubomíra, který nenosil respirátor vůbec, také nainstalovali plexisklo.

Na otázky neodpověděli zatím ani poslankyně Schillerová, Válková a poslanec Juchelka.

Podívejte se na poslance ANO, kteří neměli během projevu ve Sněmovně respirátor:

Reklama

Doporučované