Hlavní obsah

Novou šéfkou Sněmovny je Pekarová Adamová. Vláda podá demisi ve čtvrtek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Markéta Pekarová Adamová (dole uprostřed).

Reklama

aktualizováno •

Ustavující schůze Poslanecké sněmovny skončila. Poslanci vybrali novou předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou a 5 ze 6 místopředsedů. Vláda Andreje Babiše na závěr schůze oznámila, hned ve čtvrtek ráno podá demisi.

Článek

Poslanci na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny volili vedení dolní komory. Novou předsedkyní Sněmovny se stala Markéta Pekarová Adamová. Ze 194 přítomných poslanců pro ni hlasovalo 102 poslanců, 72 poslanců naopak vůbec neodevzdalo obálku. „Velice děkuji a s velkou pokorou přijímám tuto odpovědnost,“ řekla nová šéfka Sněmovny bezprostředně po zvolení.

„Obracím se k veřejnosti - budu se snažit ze všech sil, abych právě důvěru v Poslaneckou sněmovnu zvyšovala. Je to úkol nás všech, ale já se budu snažit stát v čele těch, co se o to budou snažit,“ řekla po svém zvolení nová šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na tiskové konferenci na konci jednacího dne oznámila, že vláda se mimořádně sejde ve čtvrtek v 8 hodin, aby podala demisi. „Pan premiér ji následně písemně doručí k rukám prezidenta,“ řekla. Vláda může podat demisi po ukončení ustavující schůze.

Těsně před koncem jednacího dne si vzal slovo poslanec a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO), který se vzdal mandátu poslance. „Se vší váhou zodpovědnosti, kterou jsem na sebe vložil, když jsem se nechal napsat na 22. místo kandidátky, oznamuji, že se dneska tímto vzdávám mandátu poslance a budu se věnovat pouze roli hejtmana. Vyhodnotil jsem to po poradě s rodinou, s kolegy, s koaličními partnery ve Zlínském kraji,“ uvedl. Na jeho místo nastoupí Margita Balaštíková, která byla poslankyní i v minulém volebním období.

Sněmovna má 5 nových místopředsedů

Poslanci také vybrali pět ze šesti místopředsedů. V prvním kole byl zvolený Jan Bartošek z KDU-ČSL, získal 100 hlasů, uspěla také Věra Kovářová ze STAN také se 100 hlasy. Místopředsedkyní Sněmovny se stala i bývalá karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). V tajné volbě obdržela 142 hlasů. Čtvrtým zvoleným místopředsedou je Jan Skopeček z ODS, který dostal 102 hlasů.

V prvním kole překvapivě neuspěla kandidátka Pirátů Olga Richterová, ale nakonec byla zvolena ve druhém kole se 101 hlasy. Na křeslo místopředsedy naopak nedosáhli ani na druhý pokus šéf SPD Tomio Okamura a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Kdy se bude volit poslední chybějící místopředseda komory, ještě není úplně jasné. „Na poslední neobsazené místo bude muset Sněmovna učinit nové nominace volební komisi. Pokud nebude schůze příští týden, lhůtu bychom vyhlásili na pondělí 22. listopadu, aby byla volba připravena na schůzi od 23. listopadu. S tím ale musím počkat na informace k další schůzi,“ řekl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

- vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a ekonomii a management v průmyslu na Českém vysokém učení technickém.

- do TOP 09 vstoupila v roce 2009 krátce po jejím vzniku.

- poslankyní je třetí volební období, v minulém byla místopředsedkyní sociálního výboru a působila také ve výboru pro životní prostředí.

- je po Miroslavě Němcové (ODS) druhou ženou v čele Sněmovny a druhým politikem v této funkci, jenž není z ODS nebo z ČSSD.

Obstrukce od SPD

SPD, která usilovala o post místopředsedy pro zmíněného Tomio Okamuru, podle očkávání neuspěla, jelikož kandidaturu předsedy SPD koalice s většinou 108 křesel od počátku odmítala.

Právě Okamurovi spolustraníci se rozhodli volbu místopředsedů oddálit lehkými obstrukcemi, když se do diskuze hlásili především oni.

Sněmovna se večer - po mnohahodinové diskuzi - rovněž postavila proti kandidatuře ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) na předsedu komory kvůli neslučitelnosti funkcí. Z volby tak byl na návrh Zbyňka Stanjury (ODS) vyřazen.

Pro návrh hlasovalo všech 104 poslanců vznikající vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty ze 196 přítomných. Sněmovna předtím odmítla návrh předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové, podle kterého měla souhlasit s tím, že Havlíček je do funkce předsedy a také do orgánů dolní komory volitelný. Návrh získal podporu 93 poslanců ANO a SPD, pro hlasoval i jeden občanský demokrat.

Havlíčkova kandidatura navíc nebyla jistá kvůli výkladu Ústavy. Ta uvádí, že poslanec, který je členem vlády, nesmí být mimo jiné členem předsednictva dolní komory.

Člen výboru Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že hnutí ANO má právo na svého kandidáta, ale mělo by ho vybrat v souladu s Ústavou. „Když neumí (hnutí ANO) jmenovat (kandidáta) v souladu se zákonem, pak je veškerá diskuze zbytečná,“ napsal.

Havlíčka se ještě před večerním verdiktem Sněmovny zastala končící ministryně financí a nová předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Poslance poprosila o podporu Havlíčka, který je podle ní lepší volbou než Markéta Pekarová Adamová.

„Jsme přesvědčeni, že účast Karla Havlíčka je přípustná, ale hlavně je zdravá. Výběr ze dvou kandidátů je lepší a demokratičtější,“ uvedla.

Přidal se k ní i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Nejlepším kandidátem na funkci předsedy Poslanecké sněmovny je docent Havlíček. Své manažerské schopnosti nám prokázal nejen při vedení dvou ministerstev. Je jen málo schopných manažerů a energických lidí, kteří umí rozdělit svůj čas tak, aby zvládli více úkolů,“ hájil Havlíčka a začal poslancům předčítat všechny jeho zásluhy.

Havlíčka projevem podpořila velká část jeho kolegů z poslaneckého klubu.

Někteří z nich se vymezovali i vůči kandidátce koalice Spolu Pekarové Adamové. Kupříkladu poslankyně Jana Pastuchová (ANO) uvedla, že lidé jí píší do messengeru, že Pekarovou neznají, že by o sobě měla něco říct.

Pekarová se k tomu dostala až po páté hodině odpoledne, kdy po čtyřech hodinách skončily projevy poslanců ANO. Hovořila o svých zkušenostech, vzdělání i jazykové vybavenosti. Na konci svého projevu si neodpustila rýpnutí do stávajícího předsedy Radka Vondráčka. „Zpívat umím, zpívala jsme v několik sborech, ale na kytaru bohužel ještě nehraju,“ uvedla. Reagovala na několik let starou fotku, kdy Vondráček stál na předsednickém pultíku a hrál na kytaru.

Válková v čele výboru, který rozhodne o Babišovi

Ráno poslanci ustavili mandátový a imunitní výbor. Novou předsedkyní výboru je poslankyně ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková. Působila ve výboru, který mimo jiné dává plénu doporučení ohledně žádostí o vydání k trestnímu stíhání, i v minulém volebním období. Její nynější volbu do čela výboru potvrdilo při odpoledním pokračování ustavující schůze sněmovní plénum.

Výbor bude rozhodovat například o opětovném vydání Andreje Babiše kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Členy výboru se poměrně podle výsledku voleb stali Marek Benda (ODS), Josef Cogan (STAN), Aleš Dufek (KDU-ČSL), Milan Feranec (ANO), Romana Fischerová (ANO), Pavel Kašník (ODS), Michael Kohajda (KDU-ČSL), Taťána Malá (ANO), Ladislav Okleštěk (ANO), Eliška Olšáková (STAN), František Petrtýl (ANO), Lucie Potůčková (STAN), Radek Rozvoral (SPD), Pavel Staněk (ODS), Pavel Svoboda (TOP 09) a zmíněná Helena Válková (ANO).

Reklama

Doporučované