Hlavní obsah

Divoký večírek ve Sněmovně: Vondráček vyskočil na předsednický pult, zahrál tam na kytaru

„Doufám, že to zopakujeme a že si ještě ve Sněmovně zazpívám.“Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Současný předseda dolní komory českého parlamentu Radek Vondráček z hnutí ANO si nemyslí, že by svým chováním snížil důstojnost svou či Poslanecké sněmovny. Naopak: Je hrdý a přesvědčený, že jeho vystoupení sálu prospělo.

Článek

Místo, odkud šéf Poslanecké sněmovny obvykle řídí schůze dolní parlamentní komory, proměnil Radek Vondráček v pódium. Po jednom večírku ve sněmovní restauraci vyrazil s partou kolegů do hlavního jednacího sálu. V botách a s kytarou v ruce pak vyskočil na předsednický pultík, aby jim zahrál.

Redakci Seznamu se podařilo z parlamentních zdrojů získat fotografie, na nichž Vondráček – nově také místopředseda vládního hnutí ANO – tímto způsobem baví kolegy.

Jako něco nedůstojného či zneuctění parlamentu to ale nebere. A nijak se za to nestydí.

Naopak – autenticitu snímků pyšně potvrdil. „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím. Jen to tedy není úplně aktuální, v tu dobu jsem ještě nebyl předsedou Poslanecké sněmovny.“

Večírek je podle něho z října 2017, kdy hnutí ANO vyhrálo volby a oznámilo, že právě Radek Vondráček je kandidátem na šéfa dolní komory.

„Bylo to v době, kdy se dělala rekonstrukce sálu, kdy tam byly vytrhané koberce. Tak jsme se domluvili, že bychom tam krátce zahráli. Já myslím, že to tomu sálu jen prospělo, že v Lucerně si zahraje kdekdo a tady zase si tolik lidí možnost zahrát nemá,“ říká dnes Vondráček.

Udělal by to i dnes jako šéf Sněmovny? „Já dokonce budu rád, když zopakujeme ještě nějaké hudební vystoupení. Já mám jeden sen. Chtěl bych, kdybych tam dostal krojované lidi, folklorní sdružení. Já doufám, že si ještě ve Sněmovně zazpívám.“

Radek Vondráček je mezi kolegy ze všech stran známý tím, že po schůzích občas chodí na večírky do parlamentní restaurace, kde je baví zpěvem a hrou na kytaru. Tentokrát ho společně se stranickým kolegou, poslancem Miloslavem Janulíkem, napadlo, že zahrají na stolech přímo v sále.

Necítí se jako papaláš, který dobyl parlament, tak si to v něm musí pořádně užít?

„Já si myslím, že tohle by papaláš neudělal. Já si myslím, že je to spíš takové odlehčení. A jak říkám, bylo to v době, kdy byl zrovna ten sál rekonstruovaný, takže rozhodně to nesnížilo ani důstojnost zasedání. I ti poslanci jsou lidé a je potřeba vypnout,“ popisuje Vondráček, jak si on představuje své uvolnění a „vypnutí“.

Anketa

Považujete chování Radka Vondráčka za přijatelné?
Ano
48 %
Ne
52 %
Celkem hlasovalo 41515 čtenářů.

Reklama

Doporučované