Hlavní obsah

Mrzí mě, že to byl tak trochu trapas, řekl Vondráček o přítomnosti ruského agenta v delegaci ministra průmyslu

Hostem Večerních zpráv byl Radek Vondráček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přítomnost ruského agenta v delegaci ministra průmyslu se podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka měla řešit důstojněji. Koalice funguje jako sňatek z rozumu a s komunisty by prý hnutí ANO do vlády nešlo. Celý rozhovor z Večerních zpráv s místopředsedou hnutí ANO si pusťte v úvodním videu.

Článek

České úřady nepustily do země z bezpečnostních důvodů jednoho člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Mantura. Podle zdrojů Deníku N je dotyčný několik let na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb. Deník o tom informoval v pondělí.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček více informací o situaci nemá. „Vím o tom velmi málo, je to resortní věc. Jsem ale rád, že to neohrozilo jednání vládní a mezivládní komise pod záštitou ministrů průmyslu.”

Před jednáním komise se předseda Vondráček sešel s členy ruské ambasády. „Nevím, o jakého člověka se to jednalo. Údajně to byl člověk, který už několikrát v České republice byl. Mrzí mě, že to byl tak trochu trapas, protože se jednalo o součást ministerské delegace. Jsem přesvědčen o tom, že se to mohlo řešit důstojněji a ne takto mediálně. Dalo se citlivě upozornit předem, aby takový člověk vůbec nevycestoval.” Podle Vondráčka nebylo také možné zjistit předem, že takový člověk se v letadle nachází.

„Rusko protestovalo, ale brali to sportovně. Používají standardní jazyk protestu. Jediné, co můžeme dělat, je komunikace,” odpověděl předseda Poslanecké sněmovny na otázku, jak vzniklou situaci vnímalo Rusko.

Vondráček se také vyjádřil k novému manifestu ČSSD. „Doufám, že tím nemysleli hnutí ANO,” reagoval na výroky, které vyzývají, aby se strana postavila proti vládě oligarchů. „Může to být špatné uchopení slova oligarchie nebo by měla ČSSD vysvětlit, kdo je vlastně ta skupina oligarchů, kteří to tu ohrožují.”

„Když se nad tím rozumně zamyslíte, tak komunisté splňují všechny rysy opozice. To, že umožnili vznik vlády znamená, že jsou privilegovaná opozice, se kterou se konstruktivně bavíme. Má to ale tenkou hranici a tou je personální obsazení vlády. Od začátku jsme říkali, že s komunisty do vlády nepůjdeme,” řekl místopředseda hnutí ANO k dotazu, zda uvažují o splnění komunistických požadavků vůči výměně některých ministrů.

Na celý rozhovor se podívejte v úvodu článku.

Reklama

Doporučované