Hlavní obsah

Poslanci navrhli státní vyznamenání pro tvůrce úspěšné videohry Vávru či zlatou olympioničku Ledeckou

Foto: Profimedia.cz

Ke dvěma zlatým z Pchjongčchangu může Ester Ledecká přidat i Medaili Za zásluhy.

Reklama

Mezi 28 jmény navrženými na státní vyznamenání je i fotbalový brankář Petr Čech, lékař Rajko Doleček nebo novinář Josef Klíma.

Článek

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva, poslanci navrhli mimo jiné velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého. Seznam čítá celkem 28 jmen.

Ester Ledeckou a Petra Čecha dolní komora nominovala na Medaili Za zásluhy. Konkrétně pro vyznamenání Ester Ledecké ze 161 přítomných poslanců hlasovalo 137, 23 se zdrželo a jen jeden byl proti návrhu. Ruku proti zvedl poslanec Pavel Růžička z ANO.

Rajko Doleček figuruje mezi třemi osobnostmi navrženými na Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Na Medaili Za zásluhy poslanci navrhli také například básníka a spisovatele Karla Sýse, novináře Josefa Klímu či motocyklového závodníka Jaroslava Faltu.

Podívejte se, jak prezident uděloval vyznamenání loni.Video: Redakce Seznam

Nominován na tuto medaili je i tvůrce videoher Daniel Vávra, jehož studio Warhorse letos slavilo celosvětový úspěch s hrou Kingdome Come: Deliverance zasazenou do prostředí středověkého Posázaví.

K dalším nominovaným na Řád bílého lva patří váleční letci Josef Ocelka a Josef Bernat, válečný veterán Květoslav Prokeš, kterého popravil komunistický režim za protikomunistický odboj, a Karel Husárek, jenž stál před okupací u vzniku československého pevnostního systému.

Mezi navržené na nejvyšší státní vyznamenání patří také rozhlasový pracovník Karel Lánský, který pomáhal po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 udržet vysílání rozhlasu.

Poslanci hlasovali po jednotlivých jménech, schvalování návrhů provázel zmatek. Místopředseda Sněmovny a předseda příslušného podvýboru Vojtěch Pikal (Piráti) zprvu vycházel z neaktuálního předběžného seznamu, jak jej projednal podvýbor. Některá jména ale později doplnil na seznam organizační výbor. Jednání dolní komory kvůli tomu muselo být na deset minut přerušeno.

Prezident návrhům Sněmovny, Senátu a vlády nemusí vyhovět. Loni Miloš Zeman ocenil ze sněmovních adeptů válečného veterána Antonína Šubrta, zakladatele a ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Vladimíra Maříka, rychlobruslařku a cyklistku Martinu Sáblíkovou, pneumologa Borise Šťastného, folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou, zakladatele a ředitele Hospice Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku Miroslav Wajsara a ekonoma Milana Zeleného.

Reklama

Doporučované