Hlavní obsah

Poslanci zkoumali kauzy kolem Babiše. „Pozor na slova!“ varoval jeho nástupce

Važte slova, řekl ministr financí, když hájil své úředníky.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Sněmovní rozpočtový výbor si pozval ministra financí Ivana Pilného z ANO a generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka kvůli zajišťovacím příkazům a korunovým dluhopisům.

Článek

Jak fungují zajišťovací příkazy? Nezneužíval je Andrej Babiš jako ministr financí k likvidaci firem nepohodlných Agrofertu?

Právě tyto pochybnosti byly důvodem, proč si měsíc před volbami pozvali poslanci rozpočtového výboru Babišova nástupce Ivana Pilného a jednoho z hlavních úředníků resortu - generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka.

Právě jeho během více než dvouhodinového jednání zejména opozice vyzývala, aby ve funkci skončil.

Kauzu okolo zajišťovacích příkazů rozpoutala nahrávka zveřejněná na Twitteru, na které Andrej Babiš mluví o tom, jak úředníci Finanční správy zasáhli proti společnosti FAU, jejíž obchodní zájmy se křížily se zájmy společnosti Precheza z holdingu Agrofert.

Finanční správa vydala na FAU několik zajišťovacích příkazů a společnost skončila v insolvenci. Soud posléze postup úředníků zpochybnil.

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,” právě tato slova zazněla z úst Babiše na zmiňované nahrávce a nastolila pak pochybnosti v nezávislém fungování Finanční správy.

Poslanci v úterý nakonec Finanční správu vyzvali, aby zajišťovací příkazy využívala jen výjimečně a posuzovala jejich dopad na podnikatele.

Kromě zajišťovacích příkazů řešil výbor i další případ problematizující Andreje Babiše jako ministra financí.

Bývalý šéf Agrofertu totiž ještě před vstupem do politiky nakoupil korunové dluhopisy své vlastní firmy, jejichž výnos byl osvobozen od daně. Nyní už bývalý ministr financí, který vyhlásil boj daňovým únikům, tak sám na dani ušetřil řádově desítky milionů korun.

Reklama

Doporučované