Hlavní obsah

„Poslat domů je nemůžeme.“ Školy mohou žáky kvůli koronaviru jen pozorovat

Foto: Profimedia.cz

Školy mohou pouze žáky a rodiče informovat. Ty, kteří navštívili postižené oblasti, domů poslat nemohou.

Reklama

Žáci z dalších 14 okresů se po jarních prázdninách vrací do škol. Pokud navštívili koronavirem postižené oblasti, měli by je rodiče nechat doma v karanténě.

Článek

Základní, střední i vysoké školy vyvěsily na své webové stránky informace o nákaze koronavirem. Žáci a studenti, kteří navštívili postižené oblasti v Itálii, Číně, Jižní Koreji nebo Íránu, by měli zůstat doma. Na ostatní školy apelují, aby dodržovali základní hygienická pravidla.

„Jedna učitelka byla v Itálii na dovolené, ne však v ohrožené lokalitě. Stejně má ale dovolenou. Vrátila se už v úterý, hned jak se objevily informace o koronaviru, takže je už pět dní doma,“ říká ředitelka ZŠ a MŠ Dolní Žandov na Chebsku Ivana Weinzettlová.

Právě okresy Cheb společně například s Prahou 6 až 10, Nymburkem, Frýdkem-Místkem nebo Litoměřicemi měly minulý týden jarní prázdniny. Dnes tak ředitelé řeší, jestli někteří žáci nenavštívili rizikové oblasti výskytu nemoci.

„Doputovala ke mně jedna informace – dotaz rodičů, že se vrátili z Itálie a jestli mohou nechat dítě v karanténě. Tak jsme s tím souhlasili,“ popisuje aktuální stav ředitelka Gymnázia Třinec Romana Cieslarová.

Podle ředitelky ale škola nemá žádné oficiální pokyny od zřizovatele, ministerstva zdravotnictví, krajské hygienické stanice nebo dalších orgánů. Nechce proto ve škole zbytečně vyvolávat paniku.

Děti nemůžeme poslat domů

„Mohou být rodiče, kteří sice byli v inkriminované oblasti, ale děti poslali do školy. A my s tím nic neuděláme. Můžeme je maximálně pozorovat,“ vysvětluje ředitelka Základní školy Úšovice Monika Preňková.

„Kdyby by mi žák řekl, že byl minulý týden v Itálii, tak ho určitě nemohu poslat domů. Nemá omluvenku od lékaře a přišel do školy, takže má nárok na vzdělávání,“ dodává Cieslarová, že veškerá zodpovědnost stejně leží na rodičích.

Ministerstvo školství zatím pouze školám doporučilo, aby se žáky necestovaly na sever Itálie. Podle MŠMT je totiž lokalita často cílem školních zájezdů nebo lyžařských výcviků. Další postup je ale stejně jako v případě chřipkové epidemie v rukách krajských hygienických stanic a zřizovatelů škol – tedy krajů a obcí.

„O případném uzavření škol rozhodují krajské hygienické stanice,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Výuku zatím neruší základní ani střední školy, ale dvě vysoké. Na České zemědělské univerzitě (ČZU) v Praze se v pondělí a úterý neučí. Škola výuku zrušila kvůli nákaze svého pedagoga. Profesor z Technické fakulty ČZU je jedním ze tří nakažených koronavirem v Česku.

Jeho kolega navíc ve čtvrtek navštívil kampus Fakulty strojní Českého vysokého učení technického. Ačkoliv se u něj žádné symptomy neobjevily, fakulta vyhlásila pro studenty v pondělí samostudium a pro zaměstnance práci z domova.

Reklama

Doporučované