Hlavní obsah

Byl jsem v Itálii, teď nesmím do práce. Čech popsal karanténu kvůli koronaviru

Foto: 'DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia

V karanténě byla kvůli koronaviru jako první pětice Čechů, která se vrátila v únoru z Číny. U nich se ale nemoc nepotvrdila.

Reklama

Česko má od nedělního odpoledne tři nakažené koronavirem. S tím souvisí i nová opatření, která se týkají především lidí, kteří se vrátili z oblastí, kde se koronavirus vyskytuje. Aktuálně jde o severní Itálii, kde byly na jarních prázdninách tisíce českých rodin. Řada z nich tak zůstane v domácí karanténě, přestože jde o preventivní opatření.

Článek

Dostat se k návodu, jak se v době šíření koronaviru správně chovat, není pro „navrátilce“ z Itálie vůbec snadné. Jedním z téměř 24 000 Čechů, kteří byli v posledních dnech na severu Apeninského poloostrova, je i pan Václav z Prahy (jeho pravou identitu redakce zná, ale na přání ji neuvádí), který se se svojí rodinou vrátil z jarních prázdnin.

„Hygienici říkají, že se máme chovat normálně, ale školy a zaměstnavatelé to vidí jinak,“ říká Václav a kromě rozdílného vnímání současné situace kolem koronaviru poukazuje i na problém dostat se k informacím, co v dané chvíli dělat.

„V sobotu ještě bylo možné se dovolat na informační linky pražské hygienické stanice. To se nám povedlo a dozvěděli jsme se, že je vše v pořádku, že oblast, kde jsme byli – italské Tonale a okolí – nepatří mezi rizikové. „Děti mohou do školy, vy do práce. Jen se hlídejte, jestli se neobjeví kašel nebo horečky,“ zněla sobotní informace z hygienické stanice,“ uvádí Václav.

Jenže zaměstnavatel a škola vidí situaci jinak. „Čtrnáct dnů prázdnin a čtrnáct dnů home office, zaznělo jasně. Nechápeme, z jakých informací vycházejí, když nás na hygieně naprosto uklidnili. Tak jsme vyhověli a jsme doma. Nechtěli jsme vystavit citlivější kolegy nějakým nepříjemným pocitům,“ popisuje, co následující dva týdny rodinu čeká.

Nechceme děti vystavit lustrování

Děti do školy také v nejbližších 14 dnech nepůjdou, přestože vyložený zákaz od ředitele nepřišel. „Zvlášť po výzvách premiéra Babiše, ať se děti vyptávají svých spolužáků, kde byli na prázdninách, jsme nechali doma i děti. Nějakému lustrování od spolužáků jsme je opravdu nechtěli vystavit. I když víme o některých lidech ze sousedství, kteří se řídí doporučením z hygieny a děti do školy dali,“ popisuje Václav, proč se s manželkou takto rozhodli.

Situace se ještě zkomplikovala v neděli odpoledne, kdy se objevila první zpráva o třech nakažených koronavirem v Česku. „Pokoušeli jsme se získat čerstvé informace ještě v neděli večer a v pondělí ráno. Zajímalo nás, jestli se něco nezměnilo kvůli Čechovi s koronavirem, který přijel z lyžařského střediska v Benátsku. Linky určené pro Pražany byly ale stále obsazené nebo hlásí, že s uživatelem se není možné spojit,“ popisuje Václav.

Nakonec se mu podařilo v pondělí ráno dovolat na pevnou linku pobočky hygienické stanice, pod kterou přímo spadá čtvrť, kde bydlí. Odpověď se ale od soboty nezměnila: „Nebyli jste v rizikové oblasti. Chovejte se normálně.“

Co přesně v rámci karantény může Václav a jeho rodina dělat, ale neví, konkrétní pokyny nejsou nikde k dispozici. „Je absurdní, že nevíme, jak budeme karanténu trávit. Do školy děti nesmí, ale do autobusu, do kina, do obchodů ano?“ Pokyn státu je pro takový případ obecně daný – omezit kontakt s ostatními lidmi.

Reklama

Doporučované