Hlavní obsah

Postižená malířka se štěstím unikla teroristickému útoku

Svět bez obalu: Postižená malířka se štěstím unikla teroristickému útoku.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ačkoliv je Rubaba Mohammadiová fyzicky těžce postižená, získala doma i v zahraničí řadu ocenění za své portréty známých lidí. V březnu hodil někdo do jejího ateliéru granát. Naštěstí v té chvíli nebyla doma.

Článek

V době útoku se v prostorách nacházeli bratři a přátelé afghánské malířky. „Sklo se rozbilo. Začal jsem křičet, ať všichni utíkají. Já si při tom zranil nohu, kamarád si rozbil hlavu a pořezal obličej. Když jsme byli venku, uslyšeli jsme explozi. Policie nám pak řekla, že se jednalo o ruční granát,“ popisuje útok bratr Mohammadiové.

Před útokem neznámí lidé Rubabě, která je těžce fyzicky paralyzovaná, vyhrožovali. „Asi měsíc jsem dostávala výhružné vzkazy. Většina z nich kritizovala mé oblečení, protože nenosím hidžáb. Psalo se v nich, že jsem nevěřící a že kreslím obrazy jiných nevěřících. To proto, že často kreslím cizince,“ svěřila se umělkyně.

Šestnáctiletá Rubaba Mohammadiová se proslavila v Kanadě svým portrétem Justina Trudeaua. S jejím příběhem se osobně seznámila i kanadská ministryně Maryam Monsefová, která se také narodila v Afghánistánu. „Její příběh je důkazem nezdolnosti lidské vůle - že i za těch nejtěžších podmínek dokáží lidé dělat velké věci,“ uvedla ministryně pro Rádio Svobodná Evropa.

Teroristický útok na studio zničil většinu z posledních prací nadané dívky. „Má snaha za poslední rok byla zničena. V jiných zemích je umění podporováno. Tady je ničeno. Je to stejné, jako když vstanete a oni vás uhodí kladivem do hlavy a zničí vás. Je to velmi deprimující,“ říká malířka.

K útoku se nikdo nepřihlásil. Rubaba Mohammadiová však říká, že ji to nezastaví. Dál chce pokračovat v práci, kterou miluje.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované