Hlavní obsah

Postřelený nizozemský novinář de Vries zemřel

Foto: Profimedia.cz

Peter R. de Vries.

Reklama

Nizozemská média informují o úmrtí investigativního reportéra Petera R. de Vriese.

Článek

Nizozemský novinář Peter R. de Vries zemřel ve čtvrtek poté, co byl minulý týden postřelen v Amsterdamu. Bylo mu 64 let. Podle nizozemských médií to potvrdila jeho rodina.

„Peter bojoval až do konce, ale tuhle bitvu nedokázal vyhrát,“ stojí v prohlášení rodiny, podle níž novinář vždycky „žil v souladu se svým přesvědčením“. „Jsme na něj neuvěřitelně hrdí a zároveň jsme zdrceni.“

K osudovému incidentu došlo minulé úterý v centru nizozemské metropole. Nejmenovaný muž de Vriese postřelil do hlavy kolem půl osmé večer poblíž garáží, které využívají lidé pracující na televizním pořadu RTL Boulevard, kde novinář měl vystupovat jako host.

Záchranáři ho následně v kritickém stavu převezli do nemocnice. Jak píše agentura DW, policie v souvislosti se střelbou zadržela dva podezřelé. Jedenadvacetiletého Nizozemce podezírá z toho, že byl střelcem, 35letý Polák pak podle vyšetřovatelů řídil vozidlo, v němž se muži snažili ujet.

De Vries byl v Nizozemsku celebritou, proslavil se hlavně vyšetřováním okolností únosu pivního magnáta Freddyho Heinekena z roku 1983. Novinář se několik desetiletí věnoval kriminálním kauzám a byl považován za experta se zdroji mezi zločinci i strážci zákona. V roce 2019 De Vries na Twitteru napsal, že jej policie informovala o nebezpečí, které mu ze strany podsvětí hrozí.

Útok na de Vriese podle agentury Reuters vyvolal pobouření nejen v Nizozemsku, ale i celé Evropě. „Je to útok na žurnalistiku, základní kámen našeho právního státu,“ řekl nizozemský král Willem-Alexander, jenž označil incident za útok na ústavní pořádek. „Novináři zabývající se možným zneužitím moci nejsou hrozbou, ale přínosem pro naše demokracie a společnosti. Naše srdce i solidarita patří novináři Peterovi de Vriesovi,“ řekla minulý týden europoslancům předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Evropská novinářská federace (EFJ) vyjádřila soustrast rodině novináře. Na zprávy o smrti de Vriese reagují na svých sociálních sítích také nizozemští novináři.

Reklama

Související témata:

Doporučované