Hlavní obsah

Problém tisíců Čechů: Druhá dávka a dovolená

Foto: SZ Michal Šula

Očkovací centra se postupně plní stále mladšími zájemci o vakcínu proti covidu-19. Největší zkouška pro logistiku celé akce ale nejspíš teprve přijde.

Reklama

S blížícím se létem přibývá lidí, kterým termín druhé dávky vakcíny proti covidu-19 zasahuje do naplánované dovolené. Přeložit očkování je ale možné jen z vážných důvodů. Nejde přitom pouze o logistiku, ale i o zdraví.

Článek

Očkování proti covidu-19 už se otevřelo téměř všem věkovým skupinám. Logistika vakcinace tak prochází zátěžovou zkouškou. V následujících týdnech by ji přitom mohla ještě více zkomplikovat sezona dovolených.

Termín druhé dávky vakcíny dostávají lidé zpravidla přidělen automaticky bez možnosti výběru, a tak se čím dál tím častěji stává, že se druhá dávka očkování překrývá s plány na cestování nebo jiné letní aktivity, a lidé by ji rádi posunuli.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Měnit termíny dle dovolené nelze. Intervaly nařizuje mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, a pokud nejsou jasné důvody, proč dávku přesunout, nebo odložit – hospitalizace, akutní operace, akutní infekční onemocnění nebo onemocnění covid-19 mezi dávkami –, snažíme se intervaly dodržovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Upozorňuje, že nejde jen o logistiku. Například u vakcíny Vaxzevria od společnosti AstraZeneca je účinnost látky při intervalu přeočkování 12 týdnů mnohem vyšší než při intervalu šest a méně týdnů. Podle studie zveřejněné v časopise The Lancet se účinnost látky vyšplhala až na 81 procent při rozestupu 12 týdnů. Při kratším než šestitýdenním intervalu byla účinnost nižší – asi 55procentní.

„V neposlední řadě plánujeme vždy přeočkování ve skupinách po 10 až 12 dle dávek v jedné ampulce. To znamená, že bychom museli vždy změnit termín celé skupině. V tuto chvíli očkujeme zároveň první a druhé dávky a plánování je logisticky náročné,“ dodává lékařka.

Důvody doložte

Libovolnému posouvání druhého termínu očkování nyní nejsou nakloněna ani vakcinační centra. V nich se očkuje převážně látkami od Pfizer/BioNTech a společnosti Moderna, u kterých se druhé dávky podávají po 42 dnech. Pokud si chce člověk posunout druhý termín očkování ze zdravotních důvodů, udělat to ale může. Kontaktovat by měl linku 1221, nebo dané očkovací centrum.

„K posunutí termínu na 21 až 38 dní je třeba udat a doložit závažný důvod – například zdravotní důvody – chemoterapie, operace, nástup k balneoterapii, nebo jiný důvod. A například i služební cestu uloženou zaměstnavatelem je třeba doložit. Dovolená nepatří mezi závažné důvody ke zkrácení dávkovacího intervalu,“ přiblížil Martin Polák, krajský koordinátor očkování Středočeského kraje.

Intervaly mezi dávkami

Interval mezi první a druhou dávkou očkovací látky Comirnaty od Pfizer/BioNTech je 38 až 42 dnů, to samé u vakcíny Moderna. U látky Vaxzevria od AstraZenecy je interval mezi podáním první a druhé dávky 84 až 91 dnů. U vakcíny Johnson & Johnson je to jednodušší – je pouze jednodávková a druhý termín není třeba.

Podle lékaře a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana by lidé měli termín druhé dávky očkování měnit opravdu jen z vážných zdravotních důvodů.

„Je pochopitelné, že někdo potřebuje přesunout termín očkování, protože má zrovna třeba chemoterapii a musí to vložit mimo ni. Ale ne proto, že chce zrovna jet na chatu. To očkovacím centrům hodně komplikuje práci. Pokud lidé potřebují přeložit termín ze zdravotních důvodů, mají se obrátit na lékaře nebo centra. Pokud jde o zdravotní důvody, určitě jim každý vyjde vstříc tak, aby pro ně bylo očkování co nejefektivnější. Ale pokud si miliony lidí chtějí někam odjet a kvůli tomu se budou přesouvat termíny, tak to nelze zorganizovat,“ míní odborník.

Vakcíny mají být podávány v intervalech, které odpovídají doporučením výrobců. Platí, že pokud člověk nemůže přijít kvůli nemoci nebo jiným vážným důvodům, má se dostavit v nejbližší možný čas původně stanoveného termínu. Jestliže dojde k pozdější aplikaci, celkový účinek očkování to podle Daniela Dražana nesníží, dojde ale k jeho oddálení. A to může být riziko.

Co radí ministerstvo

Pokud jste již obdržel/a 1. dávku, pak máte i pevně daný termín 2. dávky. Na očkovacím místě s tímto termínem počítají, dle něj distribuují a podávají vakcíny i dalším lidem. Zkuste na očkovací místo zavolat, zda by nešel 2. termín posunout, ovšem posunout i tak půjde jen v řádu dnů – 2. dávka musí být podána v daných časových intervalech, uvádí ministerstvo.

„Když půjdete pro vakcínu o měsíc později, než máte, pak také o měsíc později získáte i optimální ochranu. Pokud přijdete později, vystavujete se zbytečnému riziku, že nemoc dostanete,“ dodává.

Na rozočkování nespoléhat

O tom, že lidé očkování kvůli dovoleným odsouvat nemají, mluvila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Úkrok stranou od původního nastavení však nedávno udělalo samo Ministerstvo zdravotnictví.

Od pondělí za bezinfekčního považuje i toho, kdy je pouze tři týdny od první dávky vakcíny. V reálu to znamená, že nepotřebují test k návštěvě restauračních zahrádek, hromadných akcí nebo kadeřnictví. Doposud lidé museli na certifikát čekat do uplynutí dvou týdnů po druhé dávce vakcíny.

„Bezinfekčnost“ po první dávce očkovací látky mohou lidé využívat jen po dobu tří měsíců, do té doby musí absolvovat kompletní vakcinaci. Krok se však setkal s odbornou kritikou a nesouhlasila s ním ani Česká vakcinologická společnost.

Úskalí odborníci vidí i vzhledem k novým variantám viru, které mohou ochraně očkovací látkou částečně unikat. „První dávka chrání pacienta před závažným průběhem a hospitalizací, a to u některých mutací jen ve 33 %,“ dodává lékař Martin Polák. Obává se, že kvůli novému opatření mnozí pro druhou dávku očkování nepřijdou. „Osobně to považuji za epidemiologický i medicínský nesmysl,“ dodává.

Reklama

Doporučované