Hlavní obsah

Potápěč, který zachránil děti z thajské jeskyně: „Vědět, že tam ve tmě mohou zemřít, bylo stresující”

Exkluzivní rozhovor s potápěčem, který zachraňoval thajské chlapce. Popisuje, co se odehrávalo uvnitř v jeskyni.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Dánský potápěč Ivan Karadžič byl mezi devatenácti muži, kterým se podařilo dostat dvanáct thajských chlapců a jejich trenéra ze smrtící pasti. Televizi Seznam poskytl exkluzivní rozhovor.

Článek

Dvanáct thajských chlapců společně s jejich fotbalovým trenérem uvázlo v zatopené jeskyni na severu Thajska. Chlapci s trenérem vešli do jeskyně po tréninku 23. června, když je zastihla stoupající hladina vody. Pátrací týmy je našly 2. července.

Počáteční radost z toho, že je celá skupina naživu, ztlumila starost, jak všechny dostat ven. Zachránit chlapce se podařilo až 10. července. Přímo se na záchraně podílelo devatenáct potápěčů a jedním z nich byl Ivan Karadžič.

„Na začátku záchranné mise tam byl velmi silný proud vody z vnitřku jeskyně ven, takže nebylo fyzicky možné se dovnitř dostat plaváním,“ říká dánský potápěč Ivan Karadžič, který už jedenáct let žije v Thajsku.

„Muselo se vlastně lézt, jako lezou po skále horolezci - s pomocí stěny. Když jsem se tam poprvé potopil já, tak už byla voda a její proud částečně sníženy mnoha použitými pumpami. Voda trochu klesla a s ní i proud, takže jsme mohli plavat, ale viditelnost byla pořád velmi blízko nule. Bylo velmi těžké si představit, že někde v té tmě před námi jsou lidské bytosti, které potřebují pomoc, a když je nenajdeme, tak zemřou. To bylo stresující.“

Samotné potápění v jeskyni podle něj nebylo tak nebezpečné. „Ale když jste sám v úplné tmě v jeskyni mnoho hodin a nemůžete vidět absolutně nic... Opravdu nic. Máte jen provaz, pomocí kterého se pohybujete. Tehdy jste svým největším nepřítelem vy sám. Musíte zůstat klidný a říkat si, že děláte něco, co umíte, na co jste vytrénovaný. Sice nic nevidíte, nemůžete vidět, kde jste a ani kolik vám ještě zbývá na konec trasy, což je opravdu stresující. Základem ale je zůstat v klidu. Takže více než ta jeskyně byly výzvou okolnosti,“ dodává potápěč, který osobně z jeskyně dostal první čtyři thajské děti.

Celý rozhovor s Ivanem Karadžičem si můžete poslechnout v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Svět bez obalu. V TV Seznam jej můžete v premiéře vidět každou neděli od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Doporučované